Над 100 палестинци са ранени при сблъсъци с израелски военни по границата на Газа

Цветан Цветанов се срещна с председателя на албанския парламент Грамоз Ручи

Мъж е арестуван в Загреб, след като стреля с Калашник по детска градина

Съдят мъж, дал подкуп за брак на българка с нелегален чужденец

Ирландия легализира абортите след референдум

Мутри отиват на балет – ето какво става

Путин разказвал вицове и се шегувал на срещата с чуждите медии

Колумбия ще стане първият „глобален партньор“ на НАТО от Латинска Америка

Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Мария Захарова: Следствието по полет МН17 игнорира данните на Русия

Путин: Великобритания обвинява Русия „във всички смъртни грехове“

Тръмп смята, че срещата със Северна Корея все пак може да се състои

Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на починалите

Ученик откри стрелба по време на изпит в Индиана, обезвреди го учител

“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Снимка: Архив

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор

„Основните планирани мероприятия през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности, резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна. Формированията от родовете войски са сглобени, поддържат съществуващите оперативни способности за постигане на целите в целия спектър от мисии и задачи. С усилията, старанието, професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности, запазихме ръста на подготовка и оперативната съвместимост на щабовете и военните формирования за изпълнението на задачите по трите мисии на въоръжените сили”. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес на годишния анализ на подготовката на формированията през 2017 г., съобщиха от МО.

Във форума участваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командващият на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на Инспектората на Министерството на отбраната и Щаба на Военноморските сили, ръководството и командирите на всички военни формирования на Сухопътните войски.

Генерал-майор Михаил Попов посочи, че подготовката на Сухопътните войски е съсредоточена върху повишаване на ефективността в процеса на планиране на операциите и създаване на необходимите условия за реализиране на възложените задачи.

През 2017 г. механизираните, танковите и алпийските формирования от състава на Сухопътните войски са провели общо 34 тактически учения, разузнавателните формирования – 5 ротни тактико-специални учения, 2 полеви обучения и 3 полеви лагера, а артилерийските формирования – 7 тактически учения с батарея и 9 тактически учения с бойни стрелби с батарея и тренировки по стрелба и управление на огъня.

Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски са провели 2 тактически учения със зенитно-ракетен дивизион и 10 батарейни тактически учения, както и бойни стрелби по въздушни цели на Зенитния полигон на ВВС „Шабла”.

Формированията за ядрена, химична и биологична защита и екология са осъществили 5 ротни тактико-специални учения, а инженерните – 12 полеви лагери и 12 тактико-специални учения. Планирани и проведени са 9 тактико-специални учения с формированията за комуникационно-информационна поддръжка, 12 тактико-специални учения с логистичните формирования, както и 4 тактико-специални учения с осигуряващите и щабните формирования.

Генерал-майор Попов акцентира на успешното участие на военнослужещи от Сухопътните войски в многонационалното учение с висока видимост „SABER GUARDIAN – 2017” и в редица съвместни подготовки и многонационални учения в чужбина, като „SABER JUNCTION – 2017” „RAPID TRIDENT – 2017, „PLATINUM EAGLE”, „PLATINUM WOLF – 2017”, „SUMMER SHIELD – 2017“,„AGILE SPIRIT – 2017”, „Тракийски орел – 2017”, „Ramstein Guard 9”, „Collector’s Item”, „Joint Flight Training” и др. Успешно са сертифицирани формированията, декларирани за силите на НАТО и ЕС, както и за участие в операции и мисии зад граница.

В оказването на помощ на населението в тежки зимни условия и при потушаването на пожари през изминалата година са участвали 832 военнослужещи със 111 специализирани машини. В дейностите по откриване и унищожаване на невзривени високорискови боеприпаси, открити в различни населени места в страната, са участвали 415 военнослужещи със 146 единици техника. Унищожени чрез взривяване са 15 854 боеприпаси.

В годишния анализ командирът на Сухопътните войски акцентира и на успешното участие на формирования от състава на Сухопътните войски в операцията по логистична поддръжка на структурите на МВР при осъществяване на охраната на българо-турската граница, както и в операцията за оказване на съдействие на МВР при изпълнение на задачи за противодействие на миграционния натиск.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев даде висока оценка за изпълнението на задачите от военните формирования на Сухопътните войски, като подчерта, че въпреки недокомплекта, личният състав изпълнява достойно своите задължения.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Оценка за състоянието на БА и полиция трябва да даде българският данъкоплатец, който реално ги издържа. А оценката няма как да бъде особено положителна, като се има в предвид на първо място външния вид на служещите в БА и полицията. И тук не става въпрос за дрехи и обувки, за които непрекъснато слушаме оплаквания, а за наднорменото тегло на бойците и полицаите, което е характерно за повечето от тях. Едва ли голяма част от тях са в състояние да покрият какъвто и да е норматив за физическа подготовка. Тогава възниква логичният въпрос, защо заемат длъжност, за която нямат нужните качества? А отговорът е : имат връзки. С особена сила това важи за полицаите, но и при кадровите добрият гръб помага…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.