Мицотакис определи изменението на климата за „основен виновник“ за горските пожари в Гърция

Кириакос Мицотакис

На пресконференция, посветена на ситуацията с горските пожари в Гърция, министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис посочи изменението на климата за „основен виновник“ за огнените стихии, обхванали голяма част от страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Премиерът подчерта, че правителството дава приоритет на спасяването на човешки животи. „Няма жертви“, каза Мицотакис на пресконференция таи добави, че хиляди хора са били евакуирани успешно от домовете си.

„Горите ще се възродят, а имотите ще бъдат възстановени“, увери Мицотакис като добави, че обезщетенията на засегнатите от пожарите ще бъдат изплатени още през следващите дни.

Високите температури и сушата са създали условия за разпространението на пожарите, каза Мицотакис и отбеляза, че „климатичната криза е тук“.

„Всичко трябва да се промени“, призова гръцкият премиер. „Изискват се смели решения, които съм готов да предприема“, категоричен бе Мицотакис. „Приносът на опозицията е добре дошъл“, тъй като бедствието може да бъде „възможност за консенсус“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа