Мишел Монахан: Падам си по грубия хумор

Амазонката от Айова

Идвам от работническата класа. Баща ми има 40 години трудов стаж във фабрика

По отношение на грима аз се водя от принципа, че по-малко значи повече. Искам кожата ми да се вижда и предпочитам да излагам на показ луничките си. Те придават на лицето ми по-младежки вид и не трябва да се третират като някакви дефекти.

Мишел Монахан е прелестна американска актриса със скандално качествено тяло, незабравимо лице и солиден драматичен талант. Тя се доказа във филми като “Kiss Kiss Bang Bang” (2005) и “Gone Baby Gone” (2007), но истински звезден момент за красавицата от Айова беше изпълнението в атрактивната научна фантастика “Първичен код” от 2011-а, където партнира на Джейк Джиленхол. Монахан направи силни роли в “Мисията невъзможна 3”, “Мисията невъзможна 4” и “Мисията невъзможна: Разпад” и се затвърди като постоянен член на екипа на Том Круз в шпионската сага. Истинска световна слава тя получи и със знаменитото си участие в модерната телевизионна класика “Истински детектив”. Монахан бе една от звездите на първия сезон, който се превърна в едно от най-успешните тв явления в историята. За играта си в сериала шедьовър Мишел Монахан получи повече от заслужена номинация за “Златен глобус”.

[modula id="3289857"]

- Мишел, хората продължават да говорят за първия сезон “Истински детектив”, в който играете една от главните женски роли. Защо това произведение се превърна в такова световно събитие с дълготрайно влияние?

- В първия сезон наистина се получи магия и подреждане на перфектните обстоятелства. Всичко беше толкова добре направено, но двигателят зад историята е създателят на сериала Ник Пизолато. Искам да надникна в съзнанието му и да видя как създава подобни образи и сценарии. А участието в подобна поредица е много интересна възможност да изграждаш сложен образ в продължение на много време. Може да откриееш нюанси и да се гмурнеш дълбоко.

- Как изглежда днес филмова индустрия след разкритията за Харви Уайнстийн и кампанията за повече заглавия със силни женски образи?

- Вярвам, че вървим към прогрес. Един от най-странните и неоправдани слухове, направо митове, в Холивуд е, че хората не искат да гледат филми с жени в главните роли. Това не може да бъде по-различно от истината. Жените определено купуват билети за филми.

- Винаги се обличате по интригуващ начин и извън клишетата. Как бихте определили личния си стил?

- Не бих го определила с някаква готова еднозначна дума. Обичам експериментите и комбинирането на епохи и елементи. Когато си намеря нещо качествено с винтидж излъчване веднага си поръчвам да го преправят по моите мерки. Живея в Лос Анджелис и тук е пълно с безкрайно талантливи шивачи. Друг важен момент от цялостното ми излъчване е грима. Или по-скоро липсата му. По отношение на грима аз се водя от принципа, че по-малко значи повече. Гледам да не си слагам твърде много фон дьо тен. Искам кожата ми да се вижда, да не е тотално замаскирана от излишни и вредни пластове грим. Предпочитам да излагам на показ луничките си. Те придават на лицето ми по-младежки вид и не трябва да се третират като някакви дефекти. Дори напротив.

- Лесно ли се адаптирахте към холивудския начин на живот?

- Едва ли някога ще имам типичния холивудски начин на живот. Работата ми е в киното и телевизията, но аз нямам нищо общо с повечето екранни знаменитости и особено с представите за екранни знаменитости. Идвам от работническата класа и много държа на своите корени и произход. Никога няма да предам своята идентичност и хората, които са ме оформили като личност. Баща ми има 40 години трудов стаж във фабрика и е осигурил образование на всички от нашето семейство. Като цяло има много погрешни представи и оценки за представителите на работническата класа. Сякаш обществото си мисли, че шофьорите на камиони, например, просто не могат да си намерят по-добра работа и са нискообразовани, но в реалността нещата често изобщо стоят по този начин. А аз определено съм си момиче с различен от типичния холивудски бекграунд. Падам си по грубия хумор и шегите, които минават за лош вкус в определени кръгове. Но те понякога са най-искрените проявления на човешката ни природа и имат важна функция в общуването.

- Вие има разнообразна филмография и експериментирате с жанровете и стиловете. Имате ли си любима порода филми?

- Обожавам фестивалното кино. По фестивалите може да се гледат най-интригуващите независими произведения, които наистина стимулират мисленето и предлагат богата художествена текстура. Те не са особено комерсиални, нямат гигантски маркетингови бюджети, но най-класните представители на фестивалното кино са истинския апотеоз това, което седмото изкуство може да предложи днес. Иначе за мен предизвикателство е участието в комедия. Научната фантастика също може да бъде нещо, което наистина провокира дълбоки и интересни размисли. Оставя те да гадаеш. Пример за това е “Първичен код”, с който съм много горда. В този жанр, разбира си, е пълно и с визуални трикуве и понякога трябва да играеш пред зелен екран и да се правиш, че си в някаква фантастична среда. Но това е нашата работа, а специалните ефекти ги оставям на професионалистите.

- Какъв е Вашият актьорски подход към изграждането на образ?

- Не обичам да използвам ролите си като инструмент за проповядване на морал. Моят подход към изграждането и изиграването на образ е на изследовател, а не на идеолог. Ако ти като изпълнител тръгнеш да съдиш персонажа, който играеш, тогава се подготви и публиката да го съди. Лично аз си оставам оптимистично настроен хуманист, независимо от това каква роля изграждам в момента. Аз вярвам силно в човешката доброта и в способността ни да направи живота на хората по-добър - независимо дали са на хиляди мили разстояние или са съседи в блока ти. В крайна сметка всички имаме недостатъци. Не познавам перфектни хора.

- Кое е най-трудното в професията на актьора?

- Не мога да си представя нещо по-трудно, предизвикателно и вълнуващо от това да се изправиш на сцена пред хора като изпълнител в пиеса. Сценичните актьори винаги са ми изглеждали едновременно страшно уязвими и смели. За мен е трудно и да се гледам на кино. Даже избягвам.

- Имате ли вредни навици?

- Вече не са толкова много, но имам. Изобщо не съм идеална. Пушех цигари в продължение на почти десет години. Наистина съжалявам за този период от живота си. За щастие успях да го преодолея и да премина от другата страна. Надявам се, че дробовете ми ще се възстановят.

- Как съчетавате натоварения актьорски график с ролята на родител на две деца?

- Майчинството е сложна работа - понякога обожавам да бъда майка и да приготвям закуски, но друг път усещам, че съм на прага на лудостта.

Коментари

Задължително поле