Мият улиците в София заради мръсния въздух

С повишението на температурите в София започва миенето на улици и булеварди, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екипи на почистващите фирми вчера започнаха от основни трасета на градския транспорт. Миенето на улици е една от мерките, с които общината бори замърсяването на въздуха в София.

“В последните седмици се почистваха шахтите и пътните платна до бордюра от наноси след зимните обработки срещу заледяване”, съобщи столичният кмет.

07-1-1

От вчера е започнало усилено миенето на основни булеварди, а след това ще се премине постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи Фандъкова. През вчерашния ден стартира миенето на бул. “Александър Малинов”, бул. “Васил Левски” от ул. “Граф Игнатиев” до бул. “Цар Освободител”, участъци от бул. “Цар Освободител”, ул. “История славянобългарская” и др. Работата ще продължи и през съботата и неделята, контрол осъществяват екипи на Столичния инспекторат.

“Миенето на улиците е основна мярка за намаляване на нивата на фини прахови частици и затова увеличихме средствата в бюджета за 2017 г.”, заяви Фандъкова. “През тази година миенето ще е повече като честота и обхват, затова е важно и гражданите, които са предупредени за планирано миене, да преместват автомобилите си”, каза още столичният кмет.

Друга мярка за подобряване на качеството на въздуха, която ще предприеме общината, е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства, каза още Фандъкова.

Междувременно Столичната община обсъди с неправителствения сектор проекта за подобряване на качеството на въздуха. В разговора участие взеха представители от над 20 неправителствени екоорганизации. “Срещата беше изключително полезна”, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Коментари

Задължително поле