Млада илюстраторка създава първата марка с лика на Кристо

Снимки: Личен архив

Михаела Караджова следва примера на покойния световноизвестен творец

Париж е в символиката

Михаела Караджова е създател на първата пощенска марка с лика на покойния световноизвестен творец от български произход Кристо. За проекта и за любовта си към филателното изкуство илюстраторката разказа пред „Труд”.

„Рисувам от дете, както почти всяко дете. Но с течение на годините, каквито и други интереси да имах, животът ме завъртя към художествено училище, след това и академия, и от четири години вече съм илюстратор на свободна практика. Всичко започна като хоби, усети се като призвание и се превърна в работа”, разказа тя.

Идеята за марката е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, откъдето идва поканата към авторката. „Самата изработка не беше трудна. Най-много време отне проучването - седмици. Винаги, когато рисувам портрет на реален съществуващ човек, правя проучване. Не мога да започна да го портретувам, ако не го опозная поне малко. Поради тази причина не гледам и само от една снимка, ако нямам възможността да го видя на живо. За мен това е важно, защото не искам да пресъздам портрет без душа. Затова и се старая винаги да улавям емоция и момент в портретите. Нещо, което да повлияе на човека, който го гледа. Портрета го нарисувах за няколко часа”, разказва Михаела.

На марката в пощенски блок е изобразен Кристо, който държи здраво въже и опакова. Може да се разбере по различни начини - или че опакова себе си в пощенския блок, или че опакова зрителя. „Оставих избора всеки да го види по начин, по който желае. Много държа на символиката в творби си, затова я изобразих и тук, чрез фона - опакованият мост Пон Ньоф в Париж, който е един от проектите на Кристо и Жан-Клод. Париж е мястото, където Кристо среща Жан-Клод и се влюбват. Двамата са родени на една дата в една и съща година - 13 юни, 1935 г. Затова исках и Жан-Клод да присъства в марката, не с неин портрет, а с усещането за нея”, обяснява илюстраторката.

За нейна голяма изненада марката получава много положителни реакции за нула време. Може да бъде закупена от филателните магазини в страната, но тиражът е малък - само 5100 бройки.

Михаела се смята за гражданин на света и не обича да си поставя рамки и граници. „За мен е важно да достигна до целия свят. Не само като име, но и с преживявания. Пътуването е богатство за ума и душата. Вдъхновявам се много от откриването на нови култури, нови запознанства, музеи, сгради. Бих поживяла навсякъде по света за по няколко месеца. Много ме зарежда това. Не мога да си представя да обичам само една единствена държава, след като има цял свят за обичане”, обясни тя.

„Има нещо съдбовно в това първата марка за Кристо да е първата марка и за мен като цяло. Поне аз така го възприемам. От години съм почитател на филателното изкуство. Възхищавам се на колекционерите и съм в удивление винаги, когато разглеждам колекция от марки от цял свят, събирана с години. Страхотно е да знаеш, че хората възприемат марката като изкуство, каквото наистина е. Ако ме поканят отново от министерството на транспорта да направя марка с лика на друга известна личност, с удоволствие ще приема”, казва Михаела Караджова.

Спомен

Разглеждала с часове огромен албум

Илюстраторката Михаела Караджова

Михаела Караджова свързва интереса си към Кристо със спомен от следването є в Художествената академия. „Прекарвах много време в библиотеката там. Мисля, че бях трети курс, когато жената, която работеше по това време там, ми съобщи, че имат нови пристигнали албуми, сред които беше огромен албум на Кристо и Жан-Клод от издателство Taschen. Масивен, тежък албум, поместен в кутия от канап, напомнящ въже.

Погледът ми се закова върху него и прекарах няколко часа, разглеждайки го. Тази внушителност я познавам от проектите им и я видях и усетих отново чрез този албум. Любов към детайла, концепция, свобода. Все думи, които откривам в творчеството на Кристо и които и аз следвам в моя творчески път. Човек е голям, колкото са големи мечтите му - мисля, че това е един от примерите, който взех от него. За мен Кристо е олицетворение на свободата и пример за всички, които се занимават с изкуство. За да си артист, в която и да е сфера на изкуството, трябва да си свободен. Да не си поставяш граници, но и да не позволяваш да ти поставят граници. Само така можеш да дадеш живот на идеите си”, разсъждава илюстраторката.

Коментари

Задължително поле