Младежите на БСП в Търново изпратиха 130-годишна тухла на министър Красимир Каракачанов

Строителният елемент датира от 1888 г. и е от руините на Старото военно училище в болярския град

Младежкото обединение на БСП във Велико Търново изпрати 130-годишна тухла на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Строителният елемент е от руините на сградите в Старото военно училище. Те са били дом на славния 18-ти Етърски пехотен полк, участвал в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война.

tuhla_640x480

Младите социалисти от БСП обясниха, че с това искат да насочат вниманието на военния министър и ръководеното от него ведомство към факта, че всички сгради, символ на военната ни история, са унищожени по време на така наречения воден цикъл в старата столица. Част от сградите, които са общинска собственост, бяха съборени, а други бяха оставени на произвола на съдбата и днес се рушат пред погледа на всички.

„Поне част от монолитните постройки трябваше да бъдат запазени, а не да бъдат разбивани под предтекст, че на тяхно място ще има нов градски център, за който дори не е направена първа копка. Изграждането на нов център звучи толкова хипотетично в представите на великотърновци, че едва ли някой е оптимист за неговата реализация. Единственото, което беше направено по въпроса е изкопаването на огромни ями, съсипване на изградена инфраструктура и принуждаването на десетки институции да търсят нови офиси. А тези сгради спокойно можеха да бъдат музей на славната ни военна история“, сподели общинският председател на младите социалисти Михаил Михалев.

Заедно с тухлата от 1888 г. младежите са изпратили на Красимир Каракачанов и писмено послание.

"Велико Търново има славна история не само от времето на Средновековието, а и по време на българското Възраждане. Веднага след Освобождението старата столица става стожер на новата държава. Именно тук е изготвена и приета първата конституция.

Но Велико Търново има и славна военна история. Особено ярки са подвизите на 18-ти Етърски пехотен полк, който се сражава за Родината в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война. Формиран е през 1889 година. Именно тогава са изградени и старите казарми във Велико Търново с тухли, които са произведени година по-рано. Една от тях вече е в ръцете Ви. Именно тези казарми по-късно стават дом на първото Висше военно училище в България, преместено във Велико Търново през 1958-ма година. Там се подготвят много от видните български офицери. През 70-те години Националният военен университет е преместен на днешното си място. Сградите на 18-ти Етърски пехотен полк продължават да съществуват, като се ползват от различни наематели и администрации. През 2011-та година обаче започна поетапното им унищожаване, голяма част от тях бяха съборени заради водния цикъл в града, а други бяха изоставени на произвола на съдбата и днес са превърнати в руини", се казва в писмото на младите социалисти от старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България