Младежите от БСП в с кампания за реставриране на надгробния паметник на Никола Габровски

Дарителска кампания за реставриране на надгробния паметник на Никола Габровски и съпругата му Мария Габровска започнаха младите социалисти от Велико Търново. Решението беше взето по време на последното заседание на Младежкото обединение в старата столица.

Разпечатани ще бъдат 500 картички с лика на Никола Габровски и Мария Габровска, които ще бъдат продавани срещу сумата от два лева. Събраните средства ще бъдат вложени в реставрацията на надгробния паметник, който е напукан и замърсен. Ще бъде направен и декупаж на бутилки, които също ще се продават.

Лошо е състоянието и на пространството около гроба на видните българи в парка „Дружба“. Мястото е превърнато в своеобразна скейтбордна и велосипедна площадка. Районът е силно замърсен и с отпадъци от недобросъвестни граждани.

Никола Габровски е роден на 6-ти септември 1864-та година в Търново. Той е един от основоположниците на лявото движение в България. Участва в образуването на БСДП през 1891. С близкия си съратник Димитър Благоев организират първата социалистическа сбирка у нас. Убит е на 11-ти юни 1925-та година във Велико Търново.

Днес паркът, в който е дадено началото на лявото движение в България, носи името „Никола Габровски“. Там е общият паметник с Димитър Благоев. На името на Никола Габровски е кръстена и една от най-дългите великотърновски улици. А улица в кв. „Кольо Фичето“ носи името на Мария Габровска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България