Младежи вилнеят с лопати и гребла в социален дом

Обмислят закриването на центъра от семеен тип

Младежи от социалния Център за настаняване от семеен тип в Смолян на два пъти за две седмици вдигнаха на крак полицията в града.

Последният случай стана преди два дни, когато 14-годишен възпитаник на дома нападнал с гребло човек от персонала. Същото момче десетина дни по-рано се сбило с 16-годишния Махмуд Б. от центъра, който обаче го приклещил с хватка и почнал да го души. В резултат пострадалият дори загубил съзнание, но го спасили. През септември пък Махмуд нападна и удари с лопата по главата възпитателка, като й причини тежка контузия. След побоя той бил настанен в психиатрична болница, но наскоро се върнал в дома. Сега с него се занимава местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

14-годишният, който вилнял с греблото, е отведен с придружител в детската психиатрична клиника в Търговище, съобщи ръководителката на центъра Мирослава Карабиберова. В момента в дома се извършва проверка от служител на детска педагогическа стая и предстои материалите да бъдат докладвани в прокуратурата.

Вчера стана ясно, че в общината вече са направени първи стъпки за закриването на дома. “Имали сме много инциденти там от неговото откриване до сега. Хора от персонала са удряни в гърба, замервани са със саксии, една от чистачките е влачена за косата по земята, готвачки са гонени с ножове, побой с лопата на възпитателка, множество сбивания между децата, като се стигне и до последните два случая.

Нежеланието на квалифициран персонал да работи в Центъра ни накара да пристъпим към закриването му”, коментира пред “Дарик” секретарят на общината Момчил Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България