Младежи въртели наркопазара в Елин Пелин, родителите им знаели

Момчета, родени през 1995 година, въртели бандата за наркотици в Елин Пелин. Родителите им били запознати с дейността на децата си. Mайкaтa на единия задържан изхвърлила буркан с тревиста маса през прозореца, когато униформените дошли на обиск в дома им. За друга майка разследването показало, че осъществявала транспортирането на наркотиците от София до Елин Пелин, стана ясно по време на брифинг на специализираната прокуратура, информира Дарик радио.

Оперативна информация за наркогрупата е получена през месец февруари, когато е изготвен план, утвърден от главния секретар на МВР.

„Толерирането на тази дейност от родители е крайно неприемливо. Необходима е здрава семейна среда“, заяви заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темалкиев.

За период от четири денонощия органите на реда разбиха две групи, разпространявали наркотици на територията на Елин Пелин.

"Двете групи са се познавали, но не са имали съвместен бизнес. Явяват се конкуренти. Зареждането с наркотични вещества, по-конкретно с марихуана и амфетамини, е ставало от депо в град София. То е било държано от лидера на групата, който е зареждал наркотиците и ги е разпределял в разфасовки", разясни Темалкиев.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек пък каза, че групи за разпространение на наркотици се разбиват често, но те отварят ниша, която бързо се заема от друга банда.

Разследващите обясниха, че складът в квартал "Триъгълника", откъдето се зареждала бандата, е разбит по време на сделка. Там са открити и голяма част от наркотиците и фалшивите еврови банкноти. Те били с номинал от 100 евро и на пръв поглед с добро качество. На този етап обаче прокурор Франтишек се въздържа от коментар за фалшивите пари, защото разследването продължава.

Коментари

Задължително поле