Опасно време в почти цялата страна утре

Биби Рекса се оплака, че не искат да я обличат заради голямо дупе (СНИМКИ) Моето дупе размер 8 все пак ще отиде на "Грами", обяви певицата

Кражба на трансформаторно масло остави без ток над 4000 души в столичния квартал „Люлин“

Съдят шофьор, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени Инцидентът станал през юни между Габрово и Севлиево

Зачестяват случаите на онлайн тормоз сред учениците

Повдигнаха обвинение на жената, ударила в лицето фелдшерка от Горна Оряховица Глоба от 1000 до 5000 лева за деяние грози извършителката Звезда Илиева

Променят правилата за прием на първолаци във Варна

Гешев: Още три лица от кръга на Цветан Василев ще бъдат привлечени като обвиняеми по случая с Елена Йончева

Борисов в димитровския „Язаки“: Тези заводи работят на 100% за износа на страната (СНИМКИ)

ВСУ „Черноризец Храбър“ приема студенти за летен семестър

Задържаха трима след кражби от автомобили в центъра на София При спецакцията е използвано е огнестрелно оръжие - стоп патрони

Петима полицаи са задържани в 4-то РПУ, рекетирали собственици на заведения Събирали месечна такса спокойствие

Продавач изтъркал и не платил лотарийни билети за 3495 лева

33 млн. лева дава Варна за култура и спорт през 2019 Над 700 000 лева са предвидени за два храма и джамия

Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа

Младежи създадоха 6 модела за стартиране на бизнес

Снимка: Веселина Ангелова

Младежи са създали 6 модела за стартиране на бизнес. Проектът „Срещу младежката безработица чрез социално предприемачество” е с продължителност 5 месеца – от 1 февруари до 31 май и има за основна цел споделянето на добри практики между младежи, експерти, представители на публичните власти, бизнеса и социални предприемачи да се повишат знанията на 32 младежи на възраст 15-24 години. от NEETs групата и 8 тийм лидери на възраст 18+, които да са способни самостоятелно или в група да развият процесът от идея до работещ модел на социалното предприемачество. Това обясни във Велико Търново Ахмед Куйтов, ръководител на проекта.

По думите му нуждата от проекта се поражда от твърде високият дял на т.нар. „NEETs – група“ – младите хора, които нe работят, нe се образоват, нe се обучават.
По данни на Евростат от 11 август 2016, на ниво 28 страни членки на ЕС, равнището на младежите на възраст 15-24 години, които попадат в NEETs групата е 12%. Отчитайки предизвикателствата, произтичащи от мигрантската криза, населването на Европа с хора от други култури и националности, възниква нуждата от иновативни решения за бъдещето съвместно съжителство. Вземайки предвид съществуването на социални проблеми, които са извън икономическата сфера и не се превъзмогват чрез иманентните социални функции на предприемачеството и пазарната икономика.

Според Ахмед Куйтов основните дейности по проекта са младежки обмен- програмни страни, който се проведе в Свищов, България с участието на всички партньорски организации от Румъния, Гърция, Белгия, Франция, Словакия, Португалия и Италия. Чрез младежкият обмен с участието на 32 младежи и 8 тийм лидера и съвместна им работа за 9- дневен период. За да се въздейства пряко върху младежите на възраст 13-30 години живеещи в регионите на организациите партньори, които попадат в NEETs групата, всички участници ще организират по една самостоятелна инициатива за мултиплициране на опита, чрез която ще се приложат директно новопридобитите компетенции по време на младежкият обмен.

„В настоящият проект се използват основно методите и техниките на неформалното учене. Всички участници подготвиха съвместно 6 идеи за стартиране на бизнес, основан на принципите на социалното предприемачество. Идеите са детайлно разписани в книга с добри практики. Всяка идея е визуализирана чрез късометражни филми. Чрез изпълнението на дейностите по проекта предоставяме възможност на участниците да осъзнаят основният мотив на социалното предприемачество, според който личността трябва да спомага за решаването на социални задачи на уязвими групи и членове на обществото. При разработването на идеите за социалното предприемачество, взехме предвид възможността за включването на мигранти в процесът по имплементиране на социалните предприятия, което от своя страна ще благоприятства създаването на условия за ангажирането на неактивната работна сила сред мигрантите и ще насърчи както толерантността, така и утвърждаването на модели за работа и взаимопомощ между „старите“ и „новите“, европейци, което ще бъде предпоставка за устойчив и приобщаващ растеж на ЕС”, допълни Ахмед Куйтов.

„Ще се постигне стимулиране на образованието и обучението. Ще се разшири равният достъп до възможностите за учене на описаните целеви групи, чрез използваните неформални методи. Участниците ще осъвременят своите познания, компетенции и умения за развитието на социално предприемачески идеи. Чрез реализирането на идеите в работещи бизнес модели, ще се повишат възможностите за наемането на безработни младежи, което ще понижи все още високите нива на младежката безработица в ЕС. Новосъздадените идейни модели на социалното предприемачество, ще спомогнат за обединението на усилията на младежи, бежанци, неправителствени организации и инвеститори срещу огромният проблем на младежката безработица, чието решение според участващите в проекта партньорски организации е възможно чрез създаването и прилагането на предприемачески идеи, благоприятстващи социалното развитие на цялата европейска общност”, поясни ръководителят на проекта.

Първият модел се казва „Лети към бъдещето”.“Той беше съставен с идеята хора от NEETs – групите да намерят работа и да се научат на някакви компетенции, които са им нужни в живота и след като вече са минали обучителен курс, съставен от младежите, които се занимават с тези групи, те да продължат да обучават техните връстници и приятели, които също са в тази NEETs-група. По този начин ще се направи един постоянен цикъл, в който те ще имат нещо, с което да се занимават и да намерят по-добра работа”, обясни Сандра Хенриксон от СУ „Вела Благоева” във Велико Търново.

Вторият модел е „Пийте по-добре, пийте заедно”. Тук не става въпрос за пиене на алкохол, а за черпене на знания.“Идеята е да се създаде кооперация в сферата на винопроизводството, където да започнат работа младежи от NEETs-групите. Те трябва да работят в организацията поне една година, след което те ще получат сертификат. Целта на модела е да успеем да помогнем на малките производители”, каза Виктория Иванова от Професионалната търговска гимназия във Велико Търново.

Третият модел е под наслов „Печем за теб”.
„Идеята е да използваме храната от ресторанти и магазини, която те изхвърлят около седмица преди да изтече срокът и на годност. Ние решихме да използваме тази храна като я приготвяме и я продаваме на социално слаби хора на много ниски цени, а след определено време ще я даваме безплатно. За тази цел ще използваме хора от NEETs-групите и доброволци, които ще получават опит по този начин. Моделът е така направен, че може да бъде използван във всяка страна, тъй като има гладуващи хора навсякъде, а също и много голям процент изхвърлена храна”, обясни Любослав Лисичков, координатор на доброволческия корпус в организацията.
Четвъртият модел е озаглавен „Зелена пчела” и има за идея да подпомогне на еко туризма в България. Начинът, по който може да се реализира това нещо е като се използва къща или неизползваемо пространство, което би могло да се ремонтира и обнови по начин, който да се превърне в център за туризъм.

„Така хората от NEETs-групите ще бъдат имплементирани и ще могат да работят и да развеждат туристите”, коментира Сандра Хенриксон.Петият модел „Младежка връзка” е свързан с NEETs-групите и бежанците.“Целта е да приобщим бежанците, защото между нас и тях има голяма езикова бариера, има много необразовани – било то българи или чужденци. Идеята е чрез смарт приложение да може да се достига до всеки един младежки работник”, каза Виктория Иванова.
Шестият модел е наречен „Устойчив инкубатор за генериране на мрежа”. Идеята е да се създаде мрежа от обучители, която ще създава курсове за NEETs, придошли емигранти и хора с увреждания. Това ще им помогне да си намерят работа като идеята е треньори да ходят при тях и да им дават нужните компетенции. Тази идея може да приложи абсолютно навсякъде.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.