Младежи убиха дядо, отмъкнаха му хиляди левове

Двамата извършители разкрити за броени часове

Двама младежи убиха 80-годишен дядо в дома му, за да задигнат спестяванията му. Тежкото престъпление стана в Белослав, а извършителите бяха задържани за броени часове. Възрастният човек живеел сам. В четвъртък брат му, който обитавал съседна къща, го открил в безпомощно състояние и в 11,48 ч подал сигнал в полицията.

Изпратените на място спешни медици само констатирали смъртта на пенсионера, а криминалисти и дежурен прокурор установили, че по тялото има следи от насилие. Затова първоначално било образувано досъдебно производство за убийство.

До петъчната сутрин разследващите влезли в дирите на извършителите и ги арестували. Тогава се изяснило, че са нахлули в дома на жертвата, за да крадат, но дядото ги е усетил и затова са го затрили. "Задигнали са хиляди левове", заяви и.д. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Той уточни, че разследването вече е за грабеж, придружен с убийство, за което законът предвижда наказание от 15 до 20 г. или доживотен затвор. Задържаните са местни жители - на 20 и 23 г. По-големият е с чисто досие, но по-малкият е бил наказван административно за употреба на наркотици, а като непълнолетен е извършил две кражби, уточни директорът на ОДМВР-Варна старши комисар Даниел Пашов.

24-часовият арест на младежите ще бъде удължен с още 72 часа с прокурорско постановление, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Чакат се резултатите и от назначената съдебно-медицинска експертиза, която трябва да уточни причината за смъртта. Според съседи на дядо Георги, той бил намушкан няколко пъти с нож. В квартала се знаело, че взема висока пенсия, живее скромно и има спестявания. Дни преди убийството домът на възрастния човек пак бил атакуван от крадци. Те задигнали 800 лв., без стопанинът да ги чуе, научи "Труд". Тече разследване по този случай, но извършителите още не са изяснени, коментира Радослав Лазаров.

Коментари

Задължително поле