Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Председателят на КЕВР: Водата в София е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

Депутатът от БСП Явор Божанков: МРРБ пое ангажимент за скоростна връзка между Горна Оряховица и АМ „Русе-Велико Търново”

Младежка открита сцена за спектакли и концерти

Младежкото ток шоу „НИЕ“ на Национална университетска телевизия „Алма матер“, със съдействието на Българската национална телевизия, младежки неправителствени организации, Столична община и Асоциация за развитие на София ще търси ресурси за изграждане на Културен център, Младежка открита сцена за спектакли и концерти в Студентски град. Темата ще бъде дискутирана на 5 юни от 21,45 по БНТ2. Предаването е събрало в студиото ентусиасти с гражданска кауза да превърнат Студентски град в град на студентите.

На територията на Студентски град има пет университета и колежа, общежития за студенти и преподаватели почти на всички висши училища в София. Но едва ли се замисляме, че Студентски град е сред първите общини по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки, но няма Студентски културен център, оформени кампусни зони и открити сцени за младежко творчество. Причината е свързана с реституирането на имотите и желанието на собствениците за лесна печалба.

Кметът на община Студентска Димитър Дилчев
Кметът на община Студентска Димитър Дилчев

Гости на предаването са: Васил Силяновски от Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентски съвет към Софийски университет; Димитър Дилчев, кмет на община Студентска; Калина Христова, студент по право, живее в Студентски град; Марта Райхел, студент по изобразително изкуство в Националната художествена академия, живее също в Студентски град.

Разговорът за бъдещето на Студентски град е свързан с тъжната история на дискотека „Амнезия“. На мястото на съборената, незаконно построена дискотека, днес има Параклис, който ни напомня за студента по медицина Стоян Балтов, зверски пребит през далечната 2009 година. Затова и студентите-журналисти застават зад каузата Студентски град на студентите. Често пътят от амнезията до действието е труден и дълъг, но действието или дори въздействието, идва само тогава, когато знаем какво искаме и с кого можем да го направим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.