Доплащаме до 18 лева на ден за санаториум от НОИ Ползваме 10 дни на година за профилактика за сметка на държавата

Спряха движението около театър „София“ заради изтичане на газ

Дават на тютюнопроизводителите 76 млн. лв.

Игра на нерви с „Левски“

Подариха на Борисов специална монета от Държавния департамент на САЩ (СНИМКИ)

Обявиха грипна епидемия в област Монтана

Административен съд – Благоевград обяви частична недействителност на избора на Общински съвет – Петрич

Джошуа гласи мач с Уайлдър

Шарапова се замисли за отказване след загуба

Мъжка рожба огласи най-старото родилно отделение във Варненско навръх Бабинден 4427 бебета са дошли на бял свят за година в трите болници в морската столица

10-годишни присъди за двама контрабандисти на тонове прекурсори Белгиецът и нидерландецът ще плащат по 100 000 лв. глоба и 5,5 млн. лв. за липсващата нелегална стока

Здравното министерство: Минимална е опасността китайският коронавирус да стигне до България

Емил Радев, евродепутат ЕНП/ГЕРБ: България е изпълнила европрепоръките относно директивата за подпомагане на малките ВЕИ

Главният прокурор разпореди проверка на разследванията срещу обвиняеми с дебели досиета

Премиерът Борисов и президентът на Азребайджан обсъдиха сътрудничеството в областта на енергетиката

Младежките игри – шансът на малките Имате потенциал, разчитайте на подкрепа, обяви Томас Бах

29.inddРазмерът има значение, поне що се отнася до домакинството на най-големите спортни събития. „Ужасена съм! – каза преди години знаменитата шведска скиорка Аня Персон като видя подготовката за зимната олимпиада в Сочи през 2014-а. – Това означава, че никога повече малка страна като Швеция няма да може да приеме игрите.“

Въпросната малка страна всъщност е една от най-богатите и добре организирани в света. С отлично формулирана политика към спорта, особено зимния. Приемала е безброй световни първенства и други големи състезания в най-различни спортове, но така и не е била домакин на зимна олимпиада, която със сигурност щеше да организира добре.

С това Швеция споделя съдбата на България, която също не успя да изпълни мечтата си да приюти форума под петте преплетени кръга. Нещо повече – двете държави бяха конкуренти за зимните игри през 1992-а и 1994-а. Тогава кандидатурите на София и Фалун останаха зад Албервил (Франция), а вторият шведски опит с Йостерсунд беше победен от съседите от Лилехамер (Норвегия).

Игрите в скандинавския град обаче може би бяха последните в класически зимен курорт. Последваха събития в доста по-големи градове, за да се стигне до океанския Ванкувър и черноморската перла Сочи. В този ред на мисли софийският проект сякаш беше изпреварил времето си, но явно не беше достатъчно подплатен финансово и най-вече лобистки.

А само след 4 години бялата олимпиада ще се отправи към 20-милионния Пекин, който ще стане първият град, приел както летни, така и зимни игри. След три поредни гастрола в Източна Азия (Пьонгчан 2018, Токио 2020 и Пекин) олимпиадата ще се завърне на Запад – Париж и Лос Анджелис си поделиха летните игри през 2024-а и 2028-а. Тенденцията е ясна – за домакинство на най-голямото спортно събитие вече могат да мечтаят само световни мегаполиси.

Младежките олимпийски игри обаче дават шансове и на организатори с по-скромни възможности да се докоснат до олимпиадата. Концепцията за второто събитие под егидата на Международния олимпийски комитет е дело на австрийския индустриалец Йохан Розенцопф. Първоначалната идея е да се даде тласък на борбата със затлъстяването при подрастващите и да се запознаят децата със спорта от най-ранна възраст. От представянето й през 1998-а минава много време, в което комитетът се колебае дали игрите да са чисто спортни състезания или по-скоро да е културно-образователен форум. Идеята обаче има сериозно влияние и върху „истинските“ игри, които стават все „по-младежки“ и включват все повече спортове, които привличат вниманието на подрастващите.

Основното е забавлението. На старта застават спортисти на възраст от 14 до 18 години. МОК не държи те да леят тонове пот със стиснати зъби по пътя към славата на големите. Достатъчно е да им е интересно и за целта някои от спортовете са адаптирани. Така под петте преплетени кръга се появи т. нар. „уличен баскет“ – 3 на 3 на един кош, планинското колоездене и ВМХ. В хокея на лед пък състезателите могат да се борят за медали не само с отбора си, но и поединично в турнир за умения. В доста спортове има и смесени тимове от състезатели от различни страни и полове, което дава шанс на повече участници да се докоснат до отличията в иначе консервативни дисциплини като шейните, например.

Важна подробност са значително по-ниските изисквания към градовете-домакини. Това е умишлено и е в съзвучие с политиката на МОК да интегрира игрите в местната общност. Условието е всичките състезания да са в града домакин и за целта да не се изграждат нови съоръжения. Последното правило не е толкова строго по отношение на зимните събития заради нуждата част от тях да са в планината. А и цената е значително по-ниска. Организацията на досегашните две зимни олимпиади за подрастващи е струвала 35 милиона долара. Общо. За сравнение между тях бяха игрите в Сочи, за които Русия похарчи 51 милиарда.

За разлика от модерните олимпийски игри, които стартираха оттам, откъдето тръгна и легендата за тях – Атина, началото на младежките бе положено в Азия. Сингапур бе домакин на първото издание през 2010-а, а Нанджин (Китай) ги прие 4 години по-късно. Следващия месец аржентинската столица Буенос Айрес ще организира третото издание. Зимните пък досега са били само в Европа, а конкуренцията за домакинство досега не е била особено сериозна. Инсбрук спечели игрите през 2012-а с 84 срещу 15 гласа за Куопио (Финландия). Столицата на Тирол е приемала и „истинските“ зимни игри, при това два пъти. Лилехамер пък беше единственият кандидат за 2016-а. След 2 години домакин ще е олимпийската столица Лозана, където е седалището на МОК. Това „завръщане към корените“ дава шанс на София отново да обърне поглед към своята олимпийска мечта. А и има един съюзник от първа величина.

„България е с потенциала да бъде домакин на зимни младежки олимпийски игри и може да разчита на подкрепата на МОК за това“, обяви президентът на МОК Томас Бах при посещението си у нас.

И може би този опит ще бъде по-успешен от предишните три.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.