Младеж, убил приятел преди 7 години: Отидохме да се напушим и животът ми пропадна

Снимка: БТВ

„Ние отидохме ей така, да се напушим. Стигна се до този скандал и… целия ми живот пропадна от тогава”. Това разказа Иван, който излежава в Бойчиновци най-тежката присъда - за убийството на приятеля си Искрен преди 7 години. Признава, че всеки ден двамата са употребявали голямо количество марихуана.

Всичко започва когато двете момчета се срещат в дома на Искрен. Именно там се разиграва сцена на жестоко насилие.

„Тогава трябваше да му дам материал – марихуана. Сбихме се, той извади нож, разряза ми ръката. Първият път ми разряза дясната ръка, след това посегна втори път, с лявата хванах острието, избих ножа, взех го и го намушках няколко пъти”, разказва Иван по БТВ. Тоя нож ми остана в ръката, защото сухожилията ми бяха срязани. Останах с криви пръсти. Отидох на мивката, пуснах вряла вода, не можех да си отворя пръстите. Ножът падна там. Нито съм крил следи, нито нищо”, допълва той.

Иван не си спомня точно какво се случило по-късно. Оставя приятеля си и бяга. „Аз бях в твърде голям афект. Излязох, отидох на автогарата. Там ми стана лошо, бях изгубил много кръв вече. Извикаха ми линейка”, споделя момчето.

По тялото на приятеля му лекарите преброяват 14 прободни рани. Иван е осъден за опит за умишлено убийство.

Казва, че нямал друг избор, защото в онзи момент положението било „ти или аз”. Смята, че така е спасил живота си.

Иван признава, че през цялото време е съзнавал, че може да убие Искрен. „Като отидох на автогарата предполагах, че е мъртъв. Няма какво да лъжа, нито да крия”, спомня си Иван. Така животът му се преобръща в един миг. Няколко месеца по-късно той вече е зад решетките на „Бойчиновци”.

„Имах цели, които да осъществя. исках да уча, да работя. Щях да стана студент” ,споделя с тъга Иван.

В затвора момчето се опитва да е постоянно ангажирано, за да не мисли за инцидента. Изкарал е 2 курса – за готвач и дърводелец. В момента готви в кухнята на затвора.

Всичките му приятели са шокирани от постъпката. За целият му престой в затвора никой от тях не го е потърсил.

„Един побой нямам, едно сбиване нямам. Бил съм толкова кротко дете, никога не съм се бил”, разкрива Иван.

Семейството на Иван е в Германия. Когато излезе иска да замине при тях. Смята, че постъпката му го е лишила от бъдеще в България.

Коментари

Задължително поле