Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме свали от поста

Нанесоха побой на общински охранител при опит за палеж на частна пералня

СГС потвърди присъдата на Константин Каменаров от 1 година и 3 месеца затвор за шофиране с 1,6 промила алкохол

Осъдиха Северин Красимиров на 30 години затвор

Стартираха консултациите за Общинска стратегия за развитието на културата 2019-2029

Ученици събраха 9000 лева за бездомни кучета

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Григор в битка за топ 50

Национален координационен съвет контролира морбилито, болните са вече 463

Съдът в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Фенове и ръководства на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) на среща в Общината за Голямата къща

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа

Двама влизат в затвора за обир на бензиностанция в Лясковец Апашите се маскирали, пребили служителя и отмъкнали 2140 лева

ЦСКА пълни „Армията“ за реванша с „Ботев“ (Пд)

Молдовецът бомбаджия призна за взрива на банкомати в София и Пловдив

Младен Маринов: Борбата с трафика на хората и киберпрестъпността са основен приоритет на МВР

Министър Младен Маринов благодари за възможността да участва в конференцията „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“, която поставя изключително актуални към днешна дата въпроси. Той подчерта, че темите за борбата с трафика на хората и киберпрестъпността стоят високо в дневния ред както на ниво ЕС, така и като приоритет на българското правителство и в частност на Министерството на вътрешните работи.

Високите технологии и възможността за бърз обмен на данни, които интернет предоставя,  успешно благоприятства и за развитието на определен вид престъпна  дейност – трафик на хора, организирана престъпност, свързана с киберпрестъпления.

Вътрешният министър припомни, че програмата на правителството извежда борбата с трафика на хора и киберпрестъпления като свой специфичен приоритет, който следва да бъде изпълняван в сътрудничество с европейски партньори и агенции, прилагане на ефективни механизми за ранно идентифициране на жертви на този вид престъпна  дейност и ангажираност на институциите на всички нива. Тези престъпления имат транснационален характер, което предполага много добро взаимодействие и доверие между служителите на всички държави членки на ЕС. Много важно е между тях  да има непрекъснат обмен на данни, допълни още министър Младен Маринов.

Той със задоволство отбеляза, че  МВР, основно  структурното звено, което работи по това противодействие – ГДБОП и отдел „Противодействие на киберпрестъпността и трафика на хора“, има значителни успехи в това направление. Само от януари до септември месец т.г. се работи по осем съвместни разследвания между България и другите държави членки на ЕС, от които пет са свързани с трафик на хора. Това показва две неща – от една страна тази престъпна дейност е изключително разпространена, а от друга – противодействието е приоритет в нашата работа.  Друг важен акцент в работата по тази линия е необходимостта от използването на пълния капацитет, който европейските агенции  могат да предложат  в подкрепа  на усилията на правоохранителните  органи в борбата с транснационалните престъпни мрежи за трафик на хора, още повече че те са приоритетни области в рамките на политическия цикъл, за борба с тежката и организираната престъпност, залегнал в програмата на правителството.

В този смисъл Младен Маринов изрази и надежда, че сътрудничеството в рамките на ЕС, а в частност  между България и Англия, ще продължи на същото ниво и ще бъде надграждано. В контекста на темата министър Маринов подчерта и усилията на българската държава по време на председателството,  където бе изведена темата за сътрудничеството, в частност взаимодействието по противодействие на престъпността и темата за Западните Балкани – регион, важен по отношение сигурността на цяла Европа.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че една от основните му задачи в качеството на ръководител на ведомството е както да осигури добър ресурс от служители, които са обучени и професионално доказани, така и да създаде необходимите условия за координация между МВР, чуждестранните партньори, прокуратура и следствените органи, за да може ефективно да се противодейства  на тази високоорганизирана престъпна дейност.  В тази връзка той маркира и  предприетите действия –  двойно е повишен капацитетът на звеното, което ръководи Явор Колев, предприети са действия за изграждане и на необходимата база, спомагаща тази дейност, изключително  внимание се обръща и на подготовката и непрекъснатата квалификация на служителите.

Конференцията „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“ се организира със съдействието на фондация Ханс Зайдел. Тя се провежда по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. На нея участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Урсула Менле – председател на фондация „Ханс Зайдел“, Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество, Цветан Цветанов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Специални обръщения към участниците във форума отправиха Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, и д-р Хелмут Палдер – бивш ръководен съветник в Баварското министерство на правосъдието.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.