Вътрешният министър: Задържани са 8 лица във връзка с шпионския скандал

Снимки: Денислав Стойчев

Шефът на ДАНС: Изградената схема е била за финансиране на хибридна война

Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в НС по случая.

"В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване в рамките на компетентността на МВР съдействие при провеждане на действие по разследване от служители на СДВР по досъдебно производство", обясни Маринов.

Министърът посочи още, че в изпълнение на същото служителите на СДВР са оказали такова съдействие на Специализираната прокуратура, като са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник.

"В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация", допълни още Маринов.

"Ще ви запозная накратко с информацията относно случая, свързан с престъпление срещу Републиката, а именно поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации. Въпросният български гражданин е Николай Малинов, който е председател на "Русофили". Проведено е разследване относно действия против финансовата и кредитна система на страната, и е установена изградена система за пране на пари. Тази схема се използвала за трансфер на финансови средства от чужди граждани". Това каза по време на изслушване във връзка с шпионския скандал в НС и директорът на ДАНС Димитър Георгиев.

По време на изслушването Георгиев съобщи, че изградената схема е била за финансиране за мероприятия, които засягат интересите на държавата и водене на хибридна война срещу Запада.

Председателят на ДАНС обяви, че по разследването за пране на пари е установен трансфер на финансови средства от руски гражданин от общество „Двуглав орел”.

"Чужди граждани са действали координирано. ДАНС има данни, че Малинов е поддържал контакт с тях, получавал е задачи и финансови средства", каза той.

"Малинов е изготвил докладна на руски език. В нея се предлага да бъдат извършвани мероприятия за промяна на ориентацията на страната, свързани с реализиране на проект "България", допълни Георгиев.

"В документа се посочва, че трябва да има финансова осигуреност и следва да се придобиват активи от половин милиард евро от Константин Малофеев", заяви шефът на ДАНС.

Коментари

Задължително поле