Младен Маринов: МВР продължава със засилените мерки за сигурност заради увеличения брой катастрофи

Заради увеличения брой катастрофи по пътищата МВР продължава със засилените мерки за сигурност. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов, предаде БНР.

Утре Министерският съвет ще разгледа проекта за създаване на Единен център за пътна безопасност.

"Проблемът е изключително комплексен. Той касае инфраструктурата, водачите, МПС-тата - или трите причини, които в съвкупност, ако не се действа системно, водят до влошаване на пътно-транспортния травматизъм. Целият личен състав е на пътя. Това, което може бързо да се направи, се прави. В непрекъсната координация сме с новата Агенция за пътна безопасност", каза Маринов.

Според проекта Националният координационен център ще "осигурява оперативна координация и взаимодействие между компетентните държавни структури при прилагането на мерки за превенция, временна организация на движение, координация при усложнени пътни и метеорологични условия, затруднения или блокиране на движението, пътнотранспортни произшествия и аварии на територията на страната".

Центърът трябва да функционира в непрекъснат режим на работа и ще осъществява дейността си в координация с Националната полиция, Пожарната, Дирекция „Национална система 112“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Автомобилната администрация и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Предложението на вътрешния министър е общото ръководство и координацията в Центъра да се осъществява от служител на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР. Логистичното осигуряване на Центъра ще се осъществява също от МВР.

Коментари

Задължително поле