Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Младен Мондешки, собственик на „Елпром Троян“: „Елпром Троян“ създаде първия умен електромотор в света Заводът се превърна в световен лидер в Индустрия 4.0

– Г-н Мондешки, тази година се навършват 150 години от обявяването на Троян за град, а „Елпром Троян“ е негов символ. Как успявате да постигнете това?

– Аз съм троянец и се гордея с това. Троян тази година празнува 150-та си годишнина от обявяването му за град. Счита се, че името на римския император Траян чрез пътя преминава в името на днешния град. Днес Троян е път, който води към бъдещето на машиностроенето и не само. Елате и вижте града, в който търсещите възможности млади хора, намират своето място. Това е град с традиции, с развита икономика в отрасли като машиностроене, дървопреработване, фармация, текстил, както и туризъм и т. н., град на занаятите.

Той е дал на България и на света хора като акад. Ангел Балевски, проф. д-р Мондешки, проф. Христо Димовски и проф. Пенка Мондешка – списъкът е голям. Моят род е от старите троянски фамилии, а това ме кара да се гордея още повече с града. Няма да пропусна да спомена и името на г-н Марин Стаевски, човекът който стои в основата на създаването на „Елпром Троян“, гордостта, символът на Троян.

Гордея се, че съм част от голямото семейството на „Елпром Троян“, всеки троянец е свързан със завода по някакъв начин. Това, което правя в „Елпром Троян“, го правя на първо място за града и след това за мен и за моето семейство. Виждам предците си, оставили това наследство, което е привилегия, но и голяма отговорност. Заводът исторически е най-големият производител на електродвигатели в страната, на Балканите и един от водещите в Европа. Тук е създаден първият електромотор, в зората на електрификацията на България, преди повече от 70 години. Троян е третият електрифициран град в страната и точно това е дало предпоставка за превръщането му в един от индустриалните центрове на България. Първият ВЕЦ е построен върху наши земи – в кв. Мондешкото.

– „Елпром Троян“ е лидер в машиностроенето, определят ви като визионери. Какво може да кажете за бъдещето на бранша?

– „Елпром Троян“ не е просто гигантът на машиностроенето, той е символ на бранша в България вече няколко века. Това не е просто фирма, а едно голямо семейство. Ние си представяме бъдещето и създаваме историята, така определяме пътя в машиностроенето вече няколко века. Днес се превърнахме в световен лидер в Индустрия 4.0 и се гордеем с това, но това е признание и за Троян, и за всички елпромци. Ние създадохме първия умен електромотор.

– Предприятието е носител на множество международни награди и отличия, разкажете ни повече за тях?

– „Елпром Троян“ е носител на изключителната международна награда за международно сътрудничество и развитие „Златният Меркурий“, над 11 златни медала от международни изложения и панаири, както и престижни награди и отличия от Русия, Малта, Италия, Германия и др. Всичко това е резултат на постиженията на елпромци, на всички троянци, които работят в завода. Това са награди за град Троян. Наградата „Златният Меркурий“, едно от най-престижните отличия, давани на завода някога, се връчва на лидери-визионери, допринасящи за глобалните промени.

– Разкажете ни за Индустрия 4.0, какво предстои?

– През изминалия век „Елпром Троян“ е определян като пионер в Индустрия 3.0. Световно признат лидер в производството на електромотори, еталон за качество. Днес заводът е сред пионерите в Индустрия 4.0 и признат лидер в машиностроенето на световната сцена. Ние продължаваме това, което наследихме, нещо повече отново сме пионерите и визионерите както в България, така и в световен мащаб, вече в Индустрия 4.0 . „Елпром Троян“ продължава да получава международни отличия и признания за постиженията си като последното бе златен медал от Международния технически панаир в Пловдив за иновации, при първото представяне на революционния продукт на завода, за който в. „Труд“ писа.

– Как се създават „умни заводи“ ?

– „Елпром Троян“ създаде платформата Smart Digital Monitoring (SDM 30), която се асемблира в рамките на всеки завод, където кибер-физичните системи могат да контролират физичните процеси, създавайки виртуално копие на физическия свят и по този начин могат да вземат независимо, децентрализирано решение. Така кибер-физичните системи комуникират и се съгласуват помежду си (и с хората) в реално време, посредством Cloud -облачна услуга. Това е изключително важно за всички структурно определящи индустрии, където управлението на риска е от най-високо значение, като напр. в химическата, нефтопреработвателната, минната, военната, енергийната, авиационната и т. н. Устройството е препоръчително да се асемблира към всеки електромотор, а те са навсякъде. Асемблирането на SDM 30 е задължително, там където има високи нива на замърсяване с химикали, шум, прах, високи или ниски температури, радиация, както и на недостъпни, труднодостъпни или отдалечени от човека места. Устройството е предназначено да е там, където условията и средата са враждебни за човека. То гарантира най-важното, че рискът от авария ще бъде сведен до статистическата нула. С него сигурността ще получи друго значение, а грижата за човека ще придобие ново измерение. Това е новият хоризонт в машиностроенето, достижение на Индустрия 4.0 – т.н. умен завод.

– Какво прави един завод „умен“?

– Как се изгражда един умен завод е въпрос, който може да отнесем към подвъпроса как се създава един умен електромотор? Ние създадохме първия умен електромотор в света, колкото и нескромно да звучи. Ако приемем, че вие трябва да асемблирате произволен тип електромотор в произволна система, която е приложима да кажем в индустриални условия – напр. енергетиката, да вземем в случая един ТЕЦ, и тази система хипотетично откаже да работи поради повреда на електромотор, то неминуемо ще се стигне до авария. Оценявате, че всяка изолирана авария при сложните системи би довела до извеждане от експлоатация на цялата система, а от там преките и косвени щети ще се колосални по размер. Понякога може да се стигне и по-далеч – до човешки жертви. Ето тук намира своето място умният мотор, който създадохме – осигуряваме преодоляване на всеки подобен риск. Преди умният завод бе химера, но днес научната фантастика се превърна в научен факт. Каквото и да ви кажа ще бъде недостатъчно да опиша „Елпром Троян“, не бих могъл да опиша и родния си град Троян, за това ви каня, елате и ни вижте сами.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Браво,Младенчо ! Гордея се,че те познавам.Все напред да вървиш ти желая.Сбъдни мечтите си !!!!

 2. Това в доста добре за Българската икономика.Браво

 3. Елпром Троян винаги е бил на върха

 4. Браво друже. За мен е чест че те познавам.

 5. Младене гордея се,че те познавам и, че имам такъв приятел който успява дя се пребори със злобните протестари в тази държавица, където ти искаш да създаваш работни места за Вашето красиво градче Троян.

 6. Г-н Мондешки адмирации за постиженията и продължавайте в същия дух

 7. „Елпром Троян“ е признат лидер в областта на иновацийте и като една от малкото български компаний навлезли в ерата на индустрията 4.0 или т.н умни заводи. Браво на ръководството и неговият лидер Младен Мондешки.

 8. Който може и иска и положи необходимите усилия и средства – успява. Съдбата на този завод е да успява. Уважавам успехите на такива собственици.

 9. Голям успехза българското машиностроене. Браво!!!

 10. Голям успех за българия, браво Младене, браво елпромци!

 11. Гордост за всички в троян

 12. В България такъв завод за производство на електромотори няма.Поздравления за заслужените нагрди!!!

 13. За една годинанаправиха чудеса, евала на ръководството както и на служителитe на предприятието.

 14. Не всеки има капацитета да развива успешно едно предприятие. Младен Мондешки доказа, че може и то не само в България. Браво за успешното ръководство. Продължавай в по същия начин!

 15. Браво на младия човек,видно е,че си обича работата и много важно-родния си Троян,но като че ли целия завод се изреди да го поздравява! Ей, момчета веднага обратно по цеховете,че да не се получи обратната реакция! Таман почнахме да харесваме троянци а те…като в соца ще се скъсат да възхваляват шефа! Ленче,я направи един списък на тия другари!

 16. Ще се радвам,ако в Троян се усвои и производството на ел.двигатели за електромобили!

 17. Гордея се че съм Българин! Благодаря ви троянци, върнахте ми надеждата.

 18. Възхищавам се на всички успели българи. Гордея се, че съм българка и че живея в България. Браво на това момче и едни съвет. Със сигурно ще има зли хора, който ще ви пречат, но това е нормално. Така човек става по-силен. Представете си, че няма кой да ви пречи и плюе, нали ще е скучно, ще се успите. Бъдете будни и гледаите само към хоризонта. Честитити награди. Браво на България и на Троян.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.