Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Необходима е промяна в политиките на Балканите

Кадър от БНТ

Ако проследим събитията през 20-ти век, ще видим, че е имало 11 въоръжени конфликта на Балканите, неслучайно те винаги са оприличавани на буре с барут, обясни пред БНТ Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора.

"Засилването на проблемите между Косово и Сърбия, споровете за изпълнението на ангажимента към Белград са неща, които пораждат напрежение", каза той.

В глобален мащаб също предстоят огромни промени и ние не трябва да си затваряме очите за това. Тези промени налагат приемането на един нов глобален договор, категоричен е Червеняков.

"Необходима е една промяна на политиките, така че да отговори на предизвикателствата - нарастващото неравенство, проблемите в съответните държави. Примерно, създаденият Съюз в Сърбия започна като протест срещу действия спрямо опозицията, медиите, сега поставя преди всичко искания за избори по нови правила. Аз мисля, че при едни предсрочни избори партията на Вучич отново ще спечели мнозинство. В Албания, след 1990 г. почти няма избори, които да не са оспорени от опозицията. Очевидно е, че там предстоят събития, свързани с укрепването на върховенството на закона и т.н. В Черна гора има една умора от близо 30-годишното управление на Мило Джуканович", каза Червеняков.

Коментари

Задължително поле