“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Младите в Източна Европа предпочитат да живеят с родителите си

Младежите от Източна и Южна Европа, повече от другите европейци на възраст между 18 и 34 години, живеят заедно с родителите си, показват данни на „Евростат“. Най-силна е тази тенденция в Хърватия , Словакия и Италия , пише „Коммерсант“.

Според статистическите данни на „Евростат“ през 2015 г. в ЕС с родителите са си живеели 47,9% от младите хора, макар и някои вече да приближават 35-годишна възраст. Показателят на живеещите с родителите си младежи в различните страни клони дълги години към едни и същи равнища. Но отношението по въпроса в Южна и Източна Европа се различава силно от другите части на Европа.

Най-високият процент на „мамините дечица“ през 2015 г. е бил в Хърватия – 70,1%. При това броят на живеещите с родителите си синове е далеч по висок от този на дъщерите – 78% срещу 61%. Малко след Хърватия е Словакия, където 69,6% от младите живеят с родителите си.

По-високо от средното европейско ниво е у повечето страни от Южна и Източна Европа: Италия (67,3%), Малта (66,1%), Гърция (63,8%), Португалия (62,9%), Полша (60,9%), Словения (60,8%), Румъния (59,2%), Унгария (58,4%), Испания (58%), България (56,2%), Литва (53,8%), Чехия (53,1%), Латвия (51,9%) и Кипър (51,7%). Най-нисък е процентът в Дания – едва 19,7%

В значителна степен тези тенденции се обясняват с икономическото положение и с равнището на безработица в конкретните страни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Навярно Борисов по тази причина се обявява за син на Цачева. Искам и аз.

  2. Заглавието причисли Италия, Испания, Малта и Гърция към бедните източни страни. Или както се пее в песента : “Искам да съм негър в щата Алабама!”

  3. Безработицата и бедността се разпознават по-скоро по оста Север – Юг отколкото Изток – Запад. Разбира се има и изключения. При нас най-беден е североизточния щат Видин, след което следва другия северен щат Шумен.

Отговорете