17 номинации са направили структурите на ГЕРБ за евровота

Бързи апаши заблудиха охрана и изнесоха каса с 5 000 лв.

Борисов участва в среща с премиерите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия в Брюксел (СНИМКИ)

Пиян шофьор на линейка катастрофира в Пловдив

Красимир Каракачанов: Скандалите с апартаментите ми „намирисват“ на предизборна кампания

Имаме ли нова емигрантска литература?

КПКОНПИ се самосезира за скандала с апартаментите

Линейка от Червения кръст в Ирландия пристигна в Берковица

Граничари задържаха шофьор на автобус, укрил 290 000 евро на „Калотина“ (СНИМКИ)

Полицията задържа две крайпътни проститутки на 39 и 41 години

Варна има значителни ресурси от живителна течност Слънчевото греене е около 60% от годишната продължителност

Министър Вълчев: Малката криза в НИМХ ни позволи да се фокусираме върху работата му

Пращат в затвора 22-годишен, шофирал повторно без книжка

Международен турнир събира танцьори от 11 държави във Вършец

Три коли се удариха на магистрала „Струма“, един човек е в болница

Младите писатели, обединени в асоциация

Весела Люцканова и Христо Славов

Българският културен център в София се превръща в средище на младите български писатели. По инициатива на писателката Весела Люцканова беше даден стар на една благородна инициатива, която може да се окаже бъдещ генератор на таланти. Писателят Христо Славов – собственик на Българския културен център, прие с възторг идеята и предостави безвъзмездно уютното пространство на ул. „Веслец” 13 за срещи на млади пишещи хора.

На 27 февруари 2019 г. се събраха над 50 писатели от различни поколения – от 20-годишни до доайени, добре познати в литературните среди. Те учредиха Асоциация на младите български писатели, която ще провежда своите заседания два пъти месечно. В целите на организацията се включват: програма за подпомагане на популяризирането на авторите в страната и в Европа, организиране на курсове по творческо писане и срещи не само с утвърдени автори, но и с хора от всяко друго изкуство. За укрепване на връзките между поколенията и инспириране от другите изкуства са предвидени срещи с фотографи, композитори, художници и режисьори. Главна задача на Асоциацията е обединение на младите в едно общество, в което спокойно да развиват талантите си в дискусионен дух.

„В Българския културен център се осъществяват събития от артистичен и творчески характер. Мисля, че точно тук е подходящата среда за общуване на младите творци. Всеки от нас би имал полза от дискусионния тон. Съвети на никого няма да се дават. Нашата задача е да показваме критериите да бъдеш писател – как се извежда добра идея, как се създава пластично слово. Литературата е талант, труд и занаятчийство. Участието е свободно – тук няма да има нищо задължително” – каза Христо Славов.

В експозето си Весела Люцканова призова: „Иска ми се младите да имат свой творчески живот, защото те са с различно мислене от нас. Много години съм работила за младите и днес ми е изключително болно, че се къса връзката между поколенията. Какво представляваме ние? Една верига: всеки един от нас е брънка от тази верига. Всеки има кратко време на земята – да остави стих, песен или да посади дърво. Тази верига идва от миналото и отива в бъдещето. Трябва да се помни корена, да се съблюдава традицията. Младите би трябвало да поемат щафетата и да направят света по-добър. Помагайте си, обсъждайте проблеми. Помнете, че светът не почва от вас и не свършва с вас, както е казал поетът Салваторе Куазимодо: „Човек е сам върху сърцето на земята, пронизан от един-единствен слънчев лъч и неучестно пада вечерта”.

Водещ на събитието беше писателят Тео Буковски, който представи участниците в първата сбирка, отбелязвайки: „Писането е самотно занимание и на пръв поглед писателят няма нужда да се съюзява с някого. Но идва един момент, когато начинаещите имат нужда от съвет, редактор, издател. Смисълът на събирането ни е да споделяме опит: писателски, издателски, журналистически”.

Гости на събитието бяха: Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели, Виктор Мелник – зам.-председател на Всеукраинския съюз на писателите, Йордан Антов – собственик на издателство „Лексикон”, Светлана Дичева (БНР), Ива Спиридонова (издателство „Библиотека България”), Светослав Нахум – член на Управителния съвет на П.Е.Н.- България и др.

„Колкото и млади да сте, приятели, вие сте бъдещето на българската литература. Вероятно в творбите си вие говорите за сериозни неща от съвремието ни, но най-важното е, че българският дух си отива. Ако той изчезне, изчезва България. Това е един въпрос, по който мисля непрекъснато. С удоволствие ще споря с вас още от днес. Артистът без его е мъртъв, всеки трябва да отстоява личността си. Битът на писателя днес не е решен, ако вие не се борите да се утвърдите, вие няма да създадете качествена литература” – каза Захари Иванов.

Йордан Антов говори за отговорността на писателя: „Голяма част от вас няма да станат писатели, но това по никакъв начин не трябва да ви отказва от идеята да пишете. За да пишете добре, вие трябва много да четете и много да пишете. Да работите сериозно поне по два часа на ден. Книгата е продукт, който се създава много трудно и който трябва да стигне до повече хора. Основният въпрос за вас е как да напишете добра книга. Маркетинговата ви стратегия би трябвало да отговори на въпроса: за кого пиша? За себе си, за слава, за приятелите си или за широк кръг от читатели. Никога не издавайте книгата си сами, това е голяма грешка. Трябва да имате редактор и професионален издател. Полезното в този клуб е да дебатирате, да си помагате”.

В спора „за” и „против” екипността и индивидуалността, за липсата на литературен агент, за необходимостта от редактор и рецензент, както и за пазарните стратегии в книгоиздаването се включиха младите автори: Невена Паскалева, Цветелина Александрова, Боряна Дукова, Явор Веселинов, Еди Румян, Десислава Шейтанова, Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова, Айча Заралиева, Александър Иванов, Десислава Славова, Георги Славов, Красимира Русинова, Ивайло Генов, Ивайло Чипев, Румяна Бакърджиева, Александър Цанков, Албена Милошева, Методи Недев, Красимира Санкийска, Тодор Иванов, Рада Асенова, Йордан Донков, Иван Русланов, Весела Славова, Янислава Вълкова, Николай Николов, Ангел Вълканов, Александър Торофиев, Николина Дренчева, Надя Христова, Любомир Кючуков, Таня Мирчева, Дилян Георгиев, Валентина Игнатова, Надя Михайлова, Николай Панайотов и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.