Млади архитекти проектират атракциони по света

Архитект Тодоров с колегите си в офиса

Увеселителните парковете са комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин

Използват 3D сканиране и моделиране

Увеселителни паркове с въжени съоръжения, катерачни стени и изкуствени пещери проектира екип от млади архитекти, работещи в голяма българска компания, производител на широка гама от атракциони за цял свят. Развлекателните паркове радват деца и възрастни, ориентирани са към физическата активност на участниците. Арх. Радослав Тодоров, заедно с трима свои колеги – арх. Николай Кюркчиев, арх. Катерина Георгиева и арх. Васил Ташков, са реализирали проекти в повече от 20 държави, сред които САЩ, Мексико, Южна Корея, Япония, Сингапур, Франция, Германия, Испания, Обединените арабски емирства. „Идеята е участниците да полагат физически усилия - преодоляват различни препятствия, катерят се, пълзят, изживяването е комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин“, описва Радослав Тодоров концепцията на увеселителните паркове.

27-годишният архитект работи от близо три години в компанията. Завършва Природо-математическата гимназия в родния Благоевград, а през януари 2017 г. получава дипломата си от УАСГ със специалност „Архитектура“. От малък иска да стане архитект и преследва мечтата си. Твърди, че винаги са му вървели математиката и изкуствата, а архитектурата е най-добрата комбинация от двете.

Проектирането е процес, който обикновено отнема на екипа му около 2 месеца упорита работа, комуникация с клиенти, срещи и изработване на схеми и чертежи, споделя младият архитект. Често пътува в чужбина, където на място прави 3D сканиране на пространството, предназначено за бъдещ развлекателен парк. 3D сканирането дава възможност за получаване на най-точен 3D модел, след което се изготвя схема на разполагане на всички атракциони. Нерядко се случва да проектират и интериора, който включва родителски и детски зони, обслужващи помещения, коридорни пространства и самите атракциони.

В изготвянето на проекта екипът следи най-вече за безопасността на съоръжението, но дизайнът на конструкцията не остава на заден план: „Винаги търсим балансирано решение и никога не правим компромис с качеството и сигурността“. Всички проекти минават през мениджъра на екипа арх. Пенчо Пенчев, който ги одобрява, а продуктови мениджъри следят за изпипването на детайлите и техническите характеристики.

Трудностите, които среща в ежедневната си работа, са породени най-често от комуникацията с различни клиенти и напасването спрямо техните желания около всеки елемент от проекта. Радослав споделя, че работата с колегите му носи удоволствие, екипните дейности обаче често изискват усилия и пораждат трудности поради различните мнения в колектива. Въпреки това винаги успяват да постигнат консенсус. „Невинаги е лесно, но при нечетен брой участници е ясно как се случват нещата“, шегува се Радослав.

Една от причините да обича работата си са командировките. Времето, което младият архитект прекарва у нас и в чужбина, е различно: „Понякога се случва 2-3 месеца да няма командировки, но пък в други моменти има по 3-4 поредни“. Участва в изложения и представя дейността на компанията, която ежегодно се включва в над 35 събития по света. На място комуникира директно с клиенти, а благодарение на уменията си в общуването създава контакти с хора от цял свят, ориентирани в строителния бизнес.

Извън работните ангажименти в чужбина успява да посети интересни места по света. Последните му впечатления са от САЩ, и по-специално парковата атракция „Междузвездни войни: На края на галактиката“ („Галакси едж“) на „Уолт Дисни“ във Флорида, пресъздаваща далечната планета Бату от звездната поредица. Бил е и в Южна Корея, Франция, Катар, Испания, Германия, Мексико, ОАЕ и много други. Според него САЩ е една от най-интересните държави, които е посетил: „Впечатлен съм от мащаба на проектиране и градоустройство, както и от културата на хората и микса, който се получава там“.

Талантливият архитект споделя, че за момента се чувства изключително способен в професията си и е открил своето призвание. Не би заминал да работи в чужбина, тъй като иска да развива потенциала си у нас. „Нямам никакви проблеми по отношение на самата локация, не ме притесняват езикови и културни бариери, дори не възприемам света с граници, но в момента се чувствам добре тук с това, което правя“, категоричен е Радослав.

В Беларус

Печели първо място на престижен конкурс

Най-голямата гордост на младия архитект е първото място от международния студентски конкурс за пасивна архитектура и мулти-комфорт „Изовер Мулти-Комфортна Къща“ в Минск, Беларус, през 2016 г. Тогава с двама свои колеги от университета – Росен Йорданов и Богдан Радичев (днес архитекти), представят проект за урбанизиране на бивша военна зона в град Брест, Беларус, която превръщат в нов град. В конкурса участват 54 проекта от 23 държави, а нашите архитекти печелят първото място с иновативния си проект, изготвен в рамките на 5 месеца. След големия успех арх. Тодоров е канен всяка година да участва в конкурса, вече като част от журито и оценява студентите.

Коментари

Задължително поле