Чешките синдикати: Автомобили на „Шкода“ ще се произвеждат или в България, или в Турция

Откриха екстази и марихуана у земеделец Трима мъже са задържани с наркотици в Търговище

Държавното бюро за разследвания в Украйна е повдигнало осем дела срещу Петро Порошенко

Набихме Франция към медалите в Минск

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени

„Телетол“ с обвинения срещу АПИ заради електронните винетки

Дипломати гостуваха на кмета на Върбица Общината рекламира минералните извори пред англичани

4 г. бияч се укрива от правосъдието Задържан е във Варна

Орлин Павлов показа дъщеря си (СНИМКА)

Немска овчарка нахапана до смърт от ловни и улични кучета

“Левски“ гледа към грък и белгиец

Министър Владислав Горанов: Преди края на годината може да влезем в чакалнята на Еврозонатата

Бесни жени пращат на съд двойника на Меси

Хорът на варненските момчета и младежи ще изнесе юбилеен концерт

БАБХ изтегли от пазара „салатени миксове“ с неразрешени съставки

Млади изобретатели от Търново разработиха камион със стенд и платноходка, задвижвана с вентилатор Учениците са отличени с престижни награди от международен конкурс

Млади изобретатели от Американския колеж във Велико Търново са удостоени с награди за иновативни разработки. Учениците работили върху проектите си в продължение на три месеца, като преминали през всички етапи на творческия труд – от неуспеха до работещия модел и признанието. Виктор Баджоров и Симеон Цветков представили действащ макет на камион със стенд за изпитване на страничната му устойчивост. С негова помощ се показва влиянието на височината на центъра на тежестта върху устойчивостта на автомобила и допълнително може да се използва за лабораторно измерване на моментна и средна скорости на движението.

Постановката на Мартин Несторов е платноходка, задвижвана от вентилатор, която служи за демонстриране на третия закон на Нютон и уравновесяването на силите. Опитната постановка на Бетина Маринова е махало на Галилей, с което се показва изпълнението на закона за запазване на енергията.

„За първи път ученици от Велико Търново печелят награди в международния ученически конкурс “Демонстрационни и лабораторни пособия за кабинетите по физика и компютъризиран експеримент за естествени науки и техника”. Конкурсът се проведе за деветнадесета поредна година във Физическия факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Деветокласниците Виктор Баджоров, Симеон Цветков и Мартин Несторов от Частна професионална гимназия “АК-Аркус” спечелиха второ и трето места в категорията за демонстрационни пособия и уреди в гимназиален етап. Добре се представи и Бетина Маринова, която получи сертификат за участието си“, информираха от престижното школо в старата столица.

Средношколците реализираха своите проекти под ръководството на своя учител по физика Грета Георгиева и успяха да се преборят със своите връстници в оспорваната надпревара за призовите места. За наградите претендираха представители на училища с традиции в областта на природните науки като Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, престижния Италиански лицей в Горна баня, а също и гости от Босна, Херцеговина и Македония.

Организатор на XIX издание на конкурса е Софийският клон на Съюза на физиците в България, със съдействието и спонсорската помощ на Фондация „Теоретична и изчислителна физика и астрофизика“ (TCPA Foundation), Американска фондация за България, Мусала софт – компания в сферата на софтуерните услуги, както и домакините от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тази година учениците демонстрираха както постановки за физични явления, така и уреди с по-приложна инженерна ориентация. Имаше и такива, които демонстрират как може да се използва компютър във физичния експеримент. Основните критерии на журито бяха уредите да са практически приложими в обучението и да са добре аргументирани от създателите си. Според регламента на конкурса, уредите, изработени от учениците, остават за кабинета по физика на училището и ще се използват в учебния процес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. BRAVO NA TEZI MLADI XORA!TEXNITE POSTIZENIJTA PRESTVJT NAGLEDNO NEOBXODIMOSTA I
    POLZATA OT VAZTANOVJVANE NA UCHENICHESKITE KRAZOTZI V BALGARSKOTO UCHILISHTE!
    ABSOLJUTNO,NEDALNOVIDNO LIKVIDIRANI OT PREDISHNITE,,REFORMATORI,,NA OBRAZOVATELNATA NI SISTEMA!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.