На 17 януари 2019 да почерпят

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Сергей Полунин изгонен от Парижката опера „Лошото момче на балета” обиди гейовете, жените и дебелите

Мъж е пострадал след удар в мантинела на пътя Пловдив – Карлово

25-годишна жена е убита в столичния квартал „Банишора“ По първоначални данни извършител е нейният приятел, който е опитал да се самоубие

Фокуси със сирене въртят търговци и производители Вдигат водното съдържание и сухото мляко в продукта

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Ердоган: Дейтънското споразумение трябва да се преразгледа, защото то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 17 януари 2019

Грипната вълна се разраства

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

Снимка: Стопанска академия

Единадесетата докторантска научна сесия, която се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов, даде възможност на млади изследователи да представят свои научни разработки. Във форума, организиран от редакционния съвет на Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, в който се публикуват студии и статии на младите изследователи, участваха 33 докторанти от редовна, задочна и самостоятелна форми на обучение. В Стопанска академия е традиция докторантите да представят на специализиран форум своите творчески търсения и да доказват степента на напредналост по пътя им на научно израстване.

Докторантската сесия откри главният редактор на изданието, доц. д-р Стефан Симеонов. Той поясни, че една от основните идеи на форума е споделянето на опита, търсенията, методите и вдъхновението на младите изследователи. „Участието в докторантската научна сесия е вход към публикуване в издание, специално предназначено за разработки на докторанти, което има своето подобаващо място сред специализираните икономически издания в национален мащаб“, отбеляза доц. Симеонов, като подчерта, че целта и на редакционния съвет, и на академичното ръководство е повишаване качеството на научните разработки на младите изследователи.

Приветствие към участващите докторанти и техните научни ръководители отправи зам.-ректорът по научноизследователска и проектна дейност, доц. д-р Тодор Кръстевич. Той пожела на младите изследователи да представят резултати от прагматични решения, които са солидно теоретично обосновани, за да имат необходимото качество и да бъдат публикувани в авторитетното издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”. Зам.-ректорът сподели, че това печатно издание на Стопанска академия е включено в националния регистър на издания с научно рецензиране, признати от НАЦИД (Национален център за информация и документация), а публикации само в такива издания се взимат под внимание в процеса на академично израстване в България.

Представянето на докторантските разработки бе организирано в три паралелно работещи секции. Първата секция обедини докторанти с разработки в областите финанси, макроикономика, застраховане и осигуряване. Във втората секция бяха представени изследвания в областта на контрол, анализ, стопанска отчетност и икономика на отраслите. Докторантите в трета секция презентираха разработки, свързани с мениджмънт, маркетинг и международни икономически отношения. В рамките на регламентираното време участниците презентираха своите изследвания, а членовете на съответните комисии поставиха въпроси и отправиха препоръки към авторите с цел усъвършенстване на изследователската им работа. За първи път в сесията участва докторант с онлайн презентация, който се обучава в Стопанска академия, но в момента реализира Еразъм+ мобилност в чуждестранен университет.

Тазгодишното, единадесето издание на форума отново бе с конкурсен характер и журитата отличиха с награди най-добре представили се трима докторанти във всяка секция. Първенците бяха наградени със специално изработен плакет и ваучер за закупуване на специализирана научна литература. Стойността на ваучера за първо място е 150 лв., за второ – 100 лв., а за трето – 50 лв. Наградите на отличените девет докторанти връчиха зам.-ректорите доц. д-р Тодор Кръстевич и доц. д-р Николай Нинов, главният редактор на Алманаха – доц. д-р Стефан Симеонов и членовете на редакционния съвет доц. д-р Марина Николова и доц. д-р Христо Сирашки.

Представените изследвания са в процес на рецензиране и отговарящите на изискванията ще бъдат публикувани като студии и статии в предстоящия брой на академичното печатно издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, което ще бъде отпечатано през 2019 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.