Млади офталмолози тренират операции върху роботи в Пловдив

Като в компютърна игра – така се обучават в момента специализанти по офталмология и млади лекари в клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Там те тренират техники за микрохирургични операции върху изкуствен интелект – виртуалния симулатор за очни операции EYESI, какъвто имат не повече от 200 здравни заведения в целия свят. За работа с него пък може да се запише всеки млад специалист – офталмолог, независимо къде живее и работи.

Виртуалната симулация е световно признат метод за обучение и усъвършенстване на хирурзи, особено при микрохирургични операции, каквито са очните. В симулирана среда, която 100% наподобява реална операция, те усвояват до съвършенство движенията на ръцете.

10pl9998-eyesi2Апаратът е снабден и с анти тремор система, която прави техниката още по-прецизна. В края на операцията роботът показва колко успешна е тя. Симулацията снижава и стреса, който младите лекари ще изпитат при първа операция. В работата със симулатора няма ограничения. Не е необходимо и присъствие на преподавател, тъй като компютърът командва целия процес.

Симулаторът пресъздава витреоретинални операции – това са операциите в задния сегмент на окото: отлепване на ретината при диабетната ретинопатия, задно отлепване на стъкловидното тяло, дупка в макулата, травми.

Основната цел е да се възстанови зрението на пациента, операцията да е бърза, но и щадяща за тъканите. Посредством бутони лекарят избира каква операция желае да извърши. Под микроскоп оперира изкуствено око, а всяко движение се регистрира и предава към компютър посредством сензори. В края на операцията хирургът вижда колко успешна е била тя.

За разлика от други симулатори, тук реакцията не е предварително заложена в софтуера, а зависи от работата на хирурга. Всеки оператор може да създаде индивидуален профил и като на компютърна игра да минава на по-горно ниво на сложност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.