Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституцонно

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Млади офталмолози тренират операции върху роботи в Пловдив

Като в компютърна игра – така се обучават в момента специализанти по офталмология и млади лекари в клиниката по очни болести на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Там те тренират техники за микрохирургични операции върху изкуствен интелект – виртуалния симулатор за очни операции EYESI, какъвто имат не повече от 200 здравни заведения в целия свят. За работа с него пък може да се запише всеки млад специалист – офталмолог, независимо къде живее и работи.

Виртуалната симулация е световно признат метод за обучение и усъвършенстване на хирурзи, особено при микрохирургични операции, каквито са очните. В симулирана среда, която 100% наподобява реална операция, те усвояват до съвършенство движенията на ръцете.

10pl9998-eyesi2Апаратът е снабден и с анти тремор система, която прави техниката още по-прецизна. В края на операцията роботът показва колко успешна е тя. Симулацията снижава и стреса, който младите лекари ще изпитат при първа операция. В работата със симулатора няма ограничения. Не е необходимо и присъствие на преподавател, тъй като компютърът командва целия процес.

Симулаторът пресъздава витреоретинални операции – това са операциите в задния сегмент на окото: отлепване на ретината при диабетната ретинопатия, задно отлепване на стъкловидното тяло, дупка в макулата, травми.

Основната цел е да се възстанови зрението на пациента, операцията да е бърза, но и щадяща за тъканите. Посредством бутони лекарят избира каква операция желае да извърши. Под микроскоп оперира изкуствено око, а всяко движение се регистрира и предава към компютър посредством сензори. В края на операцията хирургът вижда колко успешна е била тя.

За разлика от други симулатори, тук реакцията не е предварително заложена в софтуера, а зависи от работата на хирурга. Всеки оператор може да създаде индивидуален профил и като на компютърна игра да минава на по-горно ниво на сложност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете