Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Ето какво ще е времето днес

Чочев опериран, аут до края на сезона

Млади офталмолози тренират операции върху роботи в Пловдив

Като в компютърна игра – така се обучават в момента специализанти по офталмология и млади лекари в клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Там те тренират техники за микрохирургични операции върху изкуствен интелект – виртуалния симулатор за очни операции EYESI, какъвто имат не повече от 200 здравни заведения в целия свят. За работа с него пък може да се запише всеки млад специалист – офталмолог, независимо къде живее и работи.

Виртуалната симулация е световно признат метод за обучение и усъвършенстване на хирурзи, особено при микрохирургични операции, каквито са очните. В симулирана среда, която 100% наподобява реална операция, те усвояват до съвършенство движенията на ръцете.

10pl9998-eyesi2Апаратът е снабден и с анти тремор система, която прави техниката още по-прецизна. В края на операцията роботът показва колко успешна е тя. Симулацията снижава и стреса, който младите лекари ще изпитат при първа операция. В работата със симулатора няма ограничения. Не е необходимо и присъствие на преподавател, тъй като компютърът командва целия процес.

Симулаторът пресъздава витреоретинални операции – това са операциите в задния сегмент на окото: отлепване на ретината при диабетната ретинопатия, задно отлепване на стъкловидното тяло, дупка в макулата, травми.

Основната цел е да се възстанови зрението на пациента, операцията да е бърза, но и щадяща за тъканите. Посредством бутони лекарят избира каква операция желае да извърши. Под микроскоп оперира изкуствено око, а всяко движение се регистрира и предава към компютър посредством сензори. В края на операцията хирургът вижда колко успешна е била тя.

За разлика от други симулатори, тук реакцията не е предварително заложена в софтуера, а зависи от работата на хирурга. Всеки оператор може да създаде индивидуален профил и като на компютърна игра да минава на по-горно ниво на сложност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.