Млади режисьори поставят дипломните си спектакли

Конкурс на името на Борислав Чакринов в Бургас

Млади режисьори, завършващи НАТФИЗ, ще участват в конкурс на името на  големия Борислав Чакринов- дългогодишния директор на Бургаския театър, който без време си отиде от този свят. Конкурсът ще даде възможност на младите творци да поставят на бургаска сцена своя дипломен спектакъл. 
До момента подадените заявки за участие на абсолвенти, завършващи режисура за драматичен театър, са седем, съобщиха от Община Бургас.
„ Дефакто инициативата дава възможност на младите режисьори да поставят на бургаска сцена своя дипломен спектакъл и да поемат успешно по пътя на своята кариера.“
Това обяви временно изпълняващият длъжността директор на ДТ „Адриана Будевска“ - добре познатият на театралната публика режисьор- Богдан Петканин. 
На среща с журналисти в Камерната зала на театъра „Апостол Карамитев“ , където бяха съобщени подробностите за предстоящата „надпревара“, присъства и зам.-кметът на общината- Диана Саватева.
„Конкурсът е отворен за участие за абсолвенти - степен бакалавър и магистър, които се обучават по специалността „Режисура за драматичен театър“ в български колежи и висши учебни заведения. Покани са отправени към всички театрални училища в страната“, каза Богдан Петканин.
Ще има три кръга. В първия, кандидатите ще представят драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена. Специалното жури ще определи кои от участниците ще бъдат допуснати на втори кръг. В него, всеки един от класираните кандидати, ще направи кратка презентация и събеседване с журито. 
В третия кръг, финалистите ще имат за задача, в рамките на 10 репетиции на камерна сцена с актьори от ДТ „Адриана Будевска“, да представят откъс от своя спектакъл. След гласуване, журито ще обяви крайното класиране. 
Победителят в конкурса ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лв., осигурени от Община Бургас, и реализация на дипломния му спектакъл в Камерна зала „Апостол Карамитев“ с актьорския състав на Драматичен театър „Адриана Будевска“. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони