Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил

Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 8-ми до 10 юни и в него ще включат над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIV Фестивал най-влиятелен е съставът за антични исторически възстановки в Европа, Gruppo Storico Romano от Рим, Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum-Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita.

Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена.

За пръв път ще бъде представен старинен северен фолклор на викингите: Бурдоны Черна (Украйна). В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари с 200 участници-реенактори, антични танци на Nimfele Dace, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости.

На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт Майстор - готвач Лео Бианки да представи Походната кухня на Лео и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката. За първи път във фестивала на живо – римска сватбена церемония за реална сватбена двойка с участието на реенактори от няколко държави.

Част от събитията, предвидени за първия фестивален ден-8 юни, ще бъдат на територията на Стопанска академия. В зала „Булстрад” ще се проведе симпозиум „Древното наследство и опазването му в България” и публична лекция на доц. д.и.н. Николай Овчаров, а в Академичния музей ще бъде организиран Ден на отворените врати.

Организатори на събитието са Община Свищов, Историческият музей и Съветът по туризъм в крайдунавския град. По време на фестивала, кметът на Свищов Генчо Генчев ще връчи традиционната награда "Орел на Дунава". Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е един от най-популярните български историци и археолози Доц. д.и.н. Николай Овчаров. Лауреат на Златния орел за популяризиране на българската култура е Н. Пр. Камило Цуколи, посланик на Суверенния орден на Малта в България.

Коментари

Задължително поле