Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Млад диригент прави хоров концерт за Деня на будителите с търновския театър

Снимка: МДТ

Млад диригент подготвя хоров авторски концерт, посветен на Деня на народните будители, с екипа на Музикално-драматичен театър /МДТ/ „Константин Кисимов” във Велико Търново.

Яница Брънзелова е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където тази година завърши магистърска степен по хорово дирижиране в класа на проф. Мирослав Попсавов. Досега тя е работила само в академична среда, а с този концерт за първи път ще се представи на родната търновска сцена. Концертът под наслов „О, будители народни” ще се проведе на 28 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в старата столица.

Яница Брънзелова вече репетира усилено с хора в храма на търновската Мелпомена. В програмата тя е включила произведения на български автори – будители. Сред тях са „Ръченица” и „Во царствие твое” на Добри Христов, „Тропар на св. св. Кирил и Методий” от Георги Робев, „Камбани над Търновград” от Жул Леви и др. Концертът ще завърши с хора на годежарите от оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов. Някои песни ще бъдат изпълнени акапелно, а други – със съпровод на пиано от Мария Добрева и Росица Тарапанова.

Яница Брънзелова е от Велико Търново и пее от дете. Нейните сценични изяви започват още като ученичка заедно с народния хор при Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” с диригент Галина Иванова. След това продължава образованието си в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел, където завършва народно пеене. В музикалната академия среща своя вдъхновител и любим преподавател проф. Мирослав Попсавов, който я насърчава да продължи да се занимава с хорово дирижиране и от народната музика да се посвети на класическата. За своя дипломен концерт през пролетта търновката избра да представи част от Оратория „Месия” на Хендел. Тогава тя дирижира големия смесен хор на Теоретико-композиторския и диригентски факултет при НМА.

„Щастлива съм, че веднага след завършването имам възможност да практикувам професията на хоров диригент. Изключително съм благодарна на ръководството на търновския театър за доверието и шанса за развитие, който дават на младите хора”, сподели Яница Брънзелова.
Само около 100 са местата за публиката в Изложбени зали, а интересът към културната проява вече е изключително голям.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете