Млякото, яйцата и олиото в България са най-скъпи

В България с минималната заплата хората могат да купят 8,3 кошници с основни храни, в Румъния могат да купят 17,9 кошници, а в Германия - 30,9 кошници.

Само у нас, в Германия и Франция сиренето е над 9 евро за кг

С една минимална заплата купуваме 8 кошници с храни, а в Румъния близо 18 кошници

Краставиците поскъпнаха с 23% за година

Цените на редица основни храни в България са едни от най-високите сред страните от ЕС, показват данни на КНСБ. Например яйцата, олиото и прясното мляко у нас са най-скъпи от страните, които са изследвани от КНСБ. В България 10 яйца струват средно 2,97 евро. Най-близо до нас са Хърватия с 2,95 евро и Румъния с 2,72 евро за 10 яйца. Но във Франция, където заплатите са много по-високи, 10 яйца струват само 1,65 евро.

При олиото разликите между цените у нас и другите страни от ЕС са още по-големи. У нас средната цена на литър олио е 2,08 евро, показват данните на КНСБ. Същевременно продават олиото в Нидерландия за 1,56 евро, а в Германия за 1,59 евро. При прясното мляко същи има огромни разлики между цените у нас и в другите страни от ЕС. В България литър прясно мляко от 3% струва средно 1,75 евро, докато в Германия е 1,59 евро, във Франция е 1,31 евро, а в Испания е едва 1,07 евро.

Всичко това става при положение, че заплатите в България са най-ниски, което означава, че и разходите на фирмите за транспорт, за персонал, за строителство на магазините и т. н. са най-ниски.

При други основни храни цените в България не са най-високи, но са сред най-високите сред изследваните от КНСБ държави - Испания, Франция, Хърватия, Нидерландия, Германия и Румъния. Килограм ориз в България струва средно 2,46 евро. От изследваните държави само в Германия оризът е малко по-скъп (2,49 евро). Но в Испания цената му е едва 1,30 евро.

Само във Франция, Германия и България цената на сиренето е над 9 евро за кг. Редица производители и търговци обясняват, че по-евтиното сирене задължително е с ниско качество. Но в Испания средната цена на кг сирене е 6,72 евро, а в Румъния е 4,61 евро. При положение, че изкупните цени на млякото в различните страни от ЕС са много близки.

Подобна е ситуацията и при краставиците. В България килограм краставици струва средно 2,52 евро за кг. Само в Испания краставиците са по-скъпи - 2,56 евро, но там тази година имаше голяма суша. Същевременно в Хърватия краставиците струват 1,19 евро за кг., а в Румъния цената им е едва 0,70 евро. Любопитно е, че в България краставиците са поскъпнали с над 23 на сто в рамките на година.

Кошница с 20 жизнено важни стоки (19 храни и бензин) в България струва средно 57,32 евро, показват изчисления на КНСБ. Тази кошница с основни стоки в България струва повече, отколкото в Испания (51,19 евро) и Румъния (41,54 евро). Същевременно минималната заплата у нас, която в момента е 477 евро, е най-ниската сред страните от ЕС. В резултат с една минимална заплата в България може да бъдат купени 8,3 кошници с основни храни. Същевременно с една минимална заплата в Испания хората могат да купят 25,8 кошници, а в Румъния17,9 кошници. В Германия с минималната заплата и цените там, хората могат да купят 30,9 кошници с основни храни.

В рамките на година ситуацията в България малко се е подобрила. Преди година с минимална заплата можеше да бъдат купени 7 кошници с основни храни. Но в Румъния ситуацията се подобрява много по-бързо - след второто увеличение на минималната заплата от средата на годината, кошниците, които хората могат да купят с минималната заплата там, нараснаха за година от 13 на 17,9 броя.

Доходи

Полша и Румъния ни водят по ръст на минималната заплата

За три години увеличението е с 43,5%

България не само не се доближава по минимална заплата до Германия, а изостава още повече.

Увеличението на минималната заплата в редица страни от Европа е по-бързо, отколкото в България, показват данни на Евростат, представени от КНСБ. За период от три години минималната заплата у нас е нараснала с 43,5%. Същевременно в Полша увеличението на минималната заплата е с 61,1%, а в Румъния е с 59,3%. В Хърватия и Латвия увеличението също е по-голямо - съответно с 48,1% и 43,9%.

По-голямо е увеличението на най-ниските заплати и в Черна гора (+60,7%), Албания (+63,1%), Сърбия (+48,6%) и Турция (+64%). Любопитно е, че в икономически по-развитите страни увеличението на минималната заплата за период от три години също е голямо. Например в Германия увеличението е с 28,2% до 2054 евро. Погледнато не в проценти, а като абсолютна сума, минималната заплата в Германия е нараснала с над 450 евро за три години, а в България със 145 евро. Така България реално изостава още повече от Германия, а не я настига по доходи. Но по цени на редица стоки вече сме настигнали и надминали германците.

Нетните заплати, след плащане на данъци, в България отново са най-ниски сред страните от ЕС. Нетната минимална заплата в България сега е 370 евро, при 408 евро в Сърбия, 446 евро в Румъния, 805 евро в Гърция, 902 евро в Словения и 1546 евро в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика