ММА състезателката Анита Доганова: Нямам с кого да се бия

Страховитата девойка е... учителка в детска градина

Когато видите нежната, руса, синеока, дребничка и с нормално телосложение млада жена, която при това се смущава да говори за себе си, никога няма да кажете, че владее бойни изкуства и тръшка съперничките си на тепиха. Нещо повече - 27-годишната Анита Доганова вече има не малко победи в аматьорските ММА битки и отскоро се състезава на професионално ниво. Нищо чудно - ако добавим, че е зодия Стрелец. А когато чуете, че в ежедневието си работи като детска учителка и в момента води групата на 3-годишните в частно софийско школо, направо ще си глътнете граматиката...

- Ани, как така една детска учителка се е захванала с подобен груб спорт?

- От малка се занимавам със спорт - плуване, волейбол. С бойни спортове - по-късно, от 18-19-годишна. Първият беше бокс, тренирах няколко месеца. Стана малко случайно - с няколко приятелки отидохме да тренираме за здраве. После от София се преместих да живея и уча висшето си образование в Благоевград - предучилищна педагогика и английски език. Там всъщност се запознах и с ММА, в местния клуб, който тепърва се създаваше. Като негова представителка изиграх първата си среща по смесени бойни изкуства през 2011 г. След това настъпи период, в който не се състезавах, тъй като в България ММА не е известен, има го от десетина години. Все още много хора смятат спорта за мутренски и съвсем малко жени тренират. През 2012-а се върнах да живея в София и отново целенасочено започнах да тренирам ММА. Аз съм една от малкото жени у нас, които са в този спорт, и мога да кажа, че съм единствената, която се занимава професионално.

- Кои са "Комбат Промоушън"?

- Това е английска фирма, създадена от българин в Англия, Георги Анадолов. В България се занимава предимно с организирането на гала вечери на бойните спортове, в Лондон поема организацията на събор "Древно наследство". Мисията на компанията е да даде път на младите български състеатели към европейските и световни подиуми, от една страна, а от друга, да даде своя принос за опазването на фолклорното ни богатство, провеждайки фолклорни събития зад граница. Предстоящото събитие в София ще бъде през юни. То ще е петото издание (SFC5).

- Коя беше най-трудната ти среща досега?

- Всяка среща е трудна, но може би последната - с латвийката. Тя беше доста по-висока и по-тежка от мен. В началото ме превъзхождаше, но в последния момент преди края я опънах и срещата приключи с технически нокаут. При нанесени прекалено много удари и невъзможност на съперника да се защити съдията прекратява срещата.

- Сигурно имате някакви предпазни средства?

- Не, единственото, което се използва, е протектор за зъбите. И едни малки ръкавички, с които всеки удар се усеща, все едно нямаш нищо на ръцете.

- Някой подтикна ли те към този спорт?

- В началото всичко беше някак случайно, само за забавление, но в един момент треньорите, с които работя, видяха, че имам талант и мога да постигна нещо повече от забавление или аматьорски спорт, че имам шанс за професионална кариера.

- Като те гледам на снимките как си яхнала противничката си и буквално я размазваш, не бих искала да съм ти враг. Такава свирепа ли си и в живота?

- Ами... справям се. Не, в живота съм съвсем нормален, спокоен човек, с ежедневните проблеми. Нищо по-различно от останалите млади хора.

- Какви качества трябва да имаш за този спорт? Кое е по-важно - мускулите или хладнокръвието?

- И двете са важни, защото дори да имаш физическата сила, трябват много търпение, упоритост, воля, желание, поглед върху играта, технически умения. Има много бодибилдъри с огромни мускули, но те няма как да се бият, защото мускулите им пречат.

- Слабичка, дребничка, а сигурно респектираш мъжете. Приятелят ти Луко какво казва по въпроса?

- Той също е състезател - по муай-тай (тайландски бокс), запознахме се в спортната зала. Иначе учи национална и гражданска сигурност в Нов български университет и работи като охранител. Но само той може да разбере какво е да се готвиш за състезание.

- По колко часа на ден тренирате?

- Поне по два часа всеки ден - или преди работа, или след, а когато наближи състезание - и сутрин, и вечер.

- А кога излизате навън?

- Рядко, по-скоро по празниците, когато има повод, когато почивам. Една подготовка за мач трае месеци. Изисква повече тренировки, по-строг хранителен режим, достатъчно сън. Тъй като не мога да се издържам само със спорт, трябва и да работя, което е доста по-трудно.

- Все пак, когато имаш време, къде обичаш да ходиш?

- Някъде извън София, на екскурзия, на планина. Когато съм в града - на кино, на кафе, няма нищо особено. Книгите, които чета, са свързани повече с работата ми с децата.

 

Елза Парини:

Българите имат комплекси в кревата

Страната ни може да спечели много, ако легализира производството на порно, вкара проституцията като законен бизнес и събира налози и такси от това, убедан е травестит номер едно у нас

Елза Парини е най-известният мъж в женски дрехи у нас. Започва артистичните си изяви през 1993 г. Била е водещ на много телевизионни и радио предавания. Създала е няколко микс клуба и организира за първи път в България конкурсите Мистър Гей България, Мистър Гей Варна и Мистър Гей Балкани. Смятан е за най-успелия травестит в страната. Той/тя е роден/а в град Попово през декември 1973 г. (зодия Козирог), под името Ивайло Иванов. Сега живее във Варна. Продължава да се занимава със сценична дейност, прави най-различни шоупрограми, модни спектакли, конкурси за красота, корпоративни и частни партита, рекламни кампании и промоции. Елза Парини има и няколко хитови песни, една от които е посветена на Николета Лозанова и може да се намери в интернет под заглавието "От Николета да намажеш". Ето какво сподели Елза за вип персоните у нас, за сексуалните комплекси на българите и за това какво би направила, ако стане политик.

- Елза, бъди откровена и ми кажи лесно ли е да си травестит в България?

- Ако погледнем най-общо, в България не е лесно да си каквото и да е, като изключим милионер, но и на тях не им е лесно, защото се предполага, че капиталите им не са натрупани съвсем честно. Не е лесно да си артист, певец, плеймейтка, дори учен в БАН... Какво остава за травеститите и транссексуалните. Ако обаче конкретизираме за хората, които знаят какво правят и го правят с любов, то нещата им се получават и най-вероятно не им е толкова трудно. В това число съм и аз. За мен не е трудно, може би защото съм себе си, умея да печеля симпатии и приятели.

- Познаваш целия т.нар. ВИП у нас. Какво е мнението ти за випаджиите? Има ли изобщо вип пресони в България и какво те самите разбират под думата вип?

- Има вип разбира се, но има разлика от това да те пишат по сайтовете и наистина да си желан гост някъде. Истинските вип персони, които познавам, не се афишират, за тях не се пише по вестниците. Те летят с частните си самолети до Монако и ако тук имената и лицата им не значат нищо, то там ги познават всички. Повечето от героите в нашите жълти медии сами пишат материалите за себе си и ги разпращат, за да стават известни. Но да си известен у нас не те прави вип. Такъв си, когато си желан, чакан, канен на определени места. Било то партита, награди, събития. Може да си вип политик, интелектуалец, шоумен, спортист или вип проститутка, вип гей или вип простак, но много зависи кой го казва.

- Има ли много скрити хомосексуални звезди у нас?

- Разбира се, повечето са такива. Напълно логично, имат какво да загубят, поне така си мислят те, ако се разкрият. Както има и много скрити проститутки сред звездите у нас. Положението им е аналогично.

- А има ли според теб такива, които парадират, че са хомосексуалисти, но не са такива и целта им е само да са по-популярни?

- О, не. Това е някакъв феномен, който е измислен от простолюдието, защото не могат да приемат, че любимият им певец или артист е гей и намират оправдание в израза "той само се прави, за да е по-интересен" или "понеже е модерно сега", абсолютна самозаблуда.

- Познаваш ли българи, които ходят на секстуризъм в Тайланд или в други екзотични места?

- Ами то и на обикновена екскурзия да отидеш, пак можеш да станеш част от секс индустрията, тя е навсякъде. Дори да си с жена си и докато ти правят масаж, може да се окаже, че си й изневерил. Но, да, познавам. И не само в Тайланд, чудесни възможности предлагат Барселона, Будапеща, Прага, Дубай и Истанбул.

- Има ли сред тях известни личности като политици например?

- Да, има, и те са хора. Много известни предпочитат да палуват зад граница, където не са познати и шансовете да се разчуе са сведени до нула.

- Болшинството българи умеят ли според теб да си доставят истинско удоволствие в леглото?

- Ами българите имат комплекси в кревата и не знам доколко се отпускат, за да постигнат върховно удоволствие, но през последните години вървим към подобряване. Мисля, че страната ни може да спечели много, ако легализира производството на порно, вкара проституцията като законен бизнес и събира налози и такси от това. Вижте Чехия и Унгария, огромни средства влизат в бюджета им от този бизнес, вместо да отиват в нечий джоб, както у нас. Защото това съществува и тук, но печелят само определени хора и не плащат никакви налози за това.

- Ако влезеш във властта, какво би променила и направила за държавата?

- Всичко за доброто на страната и на хората. Бих лобирала за вкарване на приходи под формата на такси и налози от порноиндустрията и проституцията в бюджета, те съществуват у нас. Това е един огромен капитал, който в момента остава в сенчестия бизнес. Разбира се, че ще се боря за равноправието на хомосексуалните хора, еднополовите бракове, смяната на имената и личните документи на транссексуалните. Разширяване на гей туризма, защото този тип хора харчат много повече от обикновения турист. Ще се боря с бюрокрацията и за улесняването на живота на българина.

 

Коцето сложи брекети заради жена си

Ернестина Шинова вае снага на пилон

Енджи Касабие с приз за "Най-звездна сватба за 2016"

Проф. д-р Димитър Масларов: Рискът от инсулт нараства през зимата

Горбачов: Политиците изглеждат объркани и губещи

Библейският код крие информация за бъдещето ни

Забъркаха Мерием Узерли в нова любовна афера

Ана Лаевска харесва грозни мъже

Уолтър Кронкайт - асът на тв новините

Бела Хадид се осмели да облече рокля на голо

Барак Обама и семейството му заживяват в къща за 5 300 000 долара

Памела Андерсън подари на Мелания Тръмп палто от руска екокожа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица