ММС за параолимпийците: По-ниските премии не са дискриминация

Решение на Комисията за защита от дискриминация отпреди 3 години показва, че по-ниските пенсии на призьорите от състезания за спортисти с увреждания не представляват дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация по признак „увреждане“. През 2013 г. комисията се е самосезирала след публикация по повод по-ниските премии на медалистите от параолимпийските игри в Лондон спрямо здравите им колеги. Тогава Министерството на физическото възпитание и спорта под ръководството на Свилен Нейков за първи път наруши практиката премиите да бъдат еднакви.

Обосновката на администрацията на Нейков се основава на становището, че конкуренцията в състезанията за спортисти с увреждания е по-малка и често се случва един спортист да постига силни резултати в повече от една дисциплина. Тогава премията за олимпийски шампион е 200 000 лв., а за такъв от параолимпийските игри - 30 000 лв. Впоследствие инструкцията за награждаване е изменена и бонусът за параолимпийско злато е вдигнат драстично - 150 000 лв., без да бъде изравнен с този за олимпийските шампиони. Това обаче е жест на добра воля от страна на министерството, тъй като становището на КЗД отчита, че разликата в размера на предоставените средства за медалисти от олимпийски и параолимпийски игри е съобразена със спецификата на провеждане на състезанията за хората с увреждания. Комисията отчита и „усилията на екипа на МФВС за подпомагане развитието на спортистите с увреждания, като им се предоставят средства за спортно развитие, което е израз на намеренията на ведомството за законосъобразност и коректност на дeйствията му спрямо лицата с увреждания“.

КЗД бе сезирана от трима участници в параолимпийските игри в Рио тази година - от шампиона в тласкането на гюле Ружди Ружди, Радослав Златанов и Даниела Тодорова, както и от треньора Радостин Тодоров. Те подадоха жалба заради по-ниските си премии. Ружди ще получи 50 000 лв. за златния си медал - пет пъти по-малко, отколкото е премията за олимпийски шампион. Гюлетласкачът ще вземе допълнителни 25 000 лв. за световния рекорд, който постави на игрите.

След скандала последва нов жест на добра воля - премиерът Бойко Борисов постанови на финансовия министър Владислав Горанов да бъдат предоставени още 100 000 лв. за премии на параолимпийците. Тяхното разпределение трябва да бъде уточнено на среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

МОК:

Спортистите с увреждания нямат олимпийски статут

Участниците в състезания за спортисти с увреждания нямат статут на олимпийци. Това гласи отговор на Международния олимпийски комитет на запитване от Министерството на младежта и спорта от края на 2013 г., когато начело на министерството е Мариана Георгиева. Конкретният въпрос е дали призьорите от параолимпийските игри могат да бъдат разглеждани като олимпийски медалисти.

Съгласно Олимпийската харта параолимпийските игри и игрите за глухи - Дефлимпикс, нямат статут на олимпийски игри. Що се отнася до статута „олимпиец“, той е запазен за състезателите, участващи в олимпийски игри“, гласи отговорът на спортния директор на МОК Кристоф Дюби.

Шампион за глухи с 5000 лв. пенсия

Огромни пожизнени пенсии получават много спортисти с призови класирания за спортисти с увреждания. Оказва се, че държавата плаща всеки месец четирицифрени суми на спортисти с по няколко отличия, най-вече от игри за глухи (Дефлимпикс).

Така Георги Сакеларов - носител на 5 медала от параолимпийски игри (3 от които златни), получава месечно по 5922 лв.

Носителят на 5 медала (2 сребърни и 3 бронзови) в класическата и свободната борба от Дефлимпикс - Ангел Кремов, взима 5418 лв. пенсия. Това е повече от всеки друг български пенсионер, тъй като таванът на пенсиите у нас е 910 лв. За да бъде избегнат, ММС регистрира пенсиите като премии.

По-ниски са пенсиите на легендите на българския спорт. Носителката на три медала (златен, сребърен и бронзов) от Сеул' 88 Ваня Гешева (4536 лв.), четирикратният медалист Йордан Йовчев (4158 лв.) и двукратни олимпийски шампиони като Николай Бухалов (3528 лв.), Таню Киряков (3528 лв.) и Боян Радев (2520 лв.).

Общата сума, която държавата дава всеки месец за пенсии/премии на спортисти с увреждания с призови класирания в миналото, е 257 040 лв. Тя предстои да се увеличи, тъй като към момента има подадени заявки за нови 12 медалисти от Дефлимпикс, които са прекратили състезателните си кариери и влизат в категорията на „пенсионерите“. Очаква се в близките месеци да бъдат заявени още 35 състезатели с увреждания, които спират със спорта през 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт