Множат се делата за длъжностни присвоявания и трафик на хора

Снимка: Архив

Варненската окръжна прокуратура приключила знакови случаи през 2017 г.

261 дела за длъжностни присвоявания е наблюдавала през 2017 г. Варненската окръжна прокуратура. Броят им се е удвоил за година, като солиден ръст има и на случаите, свързани с трафик на хора, показа отчет за работата на обвинителите. Миналата година те са работили по 125 дела за корупция, 11 - за злоупотреби с фондовете на ЕС, и 220 - за източване на ДДС от хазната. Сред фрапантните случаи е данъчна измама за над 2,2 млн. лв., заради която управителят на няколко фирми вече търпи ефективно наказание.

Миналата година окръжната прокуратура е приключила още няколко знакови дела срещу убийци, както и срещу седемте подсъдими за смъртта на четирима работници при срутването на хотел "Вероника". В сила са влезли и две доживотни присъди срещу подсъдими по дела на варненските обвинители - на двойния убиец Васил Дотков и на Йордан Петров, признат за виновен за грабеж и тройно убийство в село Куманово. Общо 1626 души са били осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт през 2017 г., което представлява 99,32% от всички осъдени, подчертаха от прокуратурата.

Реално приведените в изпълнение ефективни наказания са 878, а внесените в съда актове - 1656. "Приетите наскоро законодателни промени, както и максималното използване на капацитета на следователите ще подобрят качеството и срочността на делата", посочи в отчетния си доклад административният ръководител на окръжната прокуратура Владимир Чавдаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право