Множат се делата за тежки престъпления и данъчни измами

С 30 на сто се е увеличил броят на делата за тежки престъпления срещу личността, данъчни измами и пране на пари за последните 3 г. Това съобщи Янко Янков, председател на Наказателното отделение в Апелативния съд във Варна при представянето на отчета на институцията за 2016 г.

Магистратите са гледали 29 процеса за убийства. Най-много случаи за укриване на ДДС от 6-те области в апелативния район са постъпили от Варна, а от Разград и Силистра - за фиктивни сделки и недекларирани приходи.

Увеличават се и делата по Закона за отговорността на държавата. Завеждат ги най-често хора, обвинени от прокуратурата и после оправдани, като почти винаги процесите се решават в полза на ищеца, посочи председателят на Гражданското отделение на АС Милен Славов. Той отчете, че миналата година   са гледани 21 дела за отнемане на имущество, добито по престъпен начин, повечето от които са били уважени.

Общият брой на делата, постъпили за разглеждане от 24-мата магистрати миналата година е бил 2179. За периода са били приключени 1936 процеса. 89% са били свършени в 3-месечен срок, а близо 80 на сто от решенията на варненските магистрати са потвърдени от върховната инстанция, обобщи председателят на съда Ванухи Аракелян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право