Набихме Франция към медалите в Минск

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени

„Телетол“ с обвинения срещу АПИ заради електронните винетки

Дипломати гостуваха на кмета на Върбица Общината рекламира минералните извори пред англичани

4 г. бияч се укрива от правосъдието Задържан е във Варна

Орлин Павлов показа дъщеря си (СНИМКА)

Немска овчарка нахапана до смърт от ловни и улични кучета

“Левски“ гледа към грък и белгиец

Министър Владислав Горанов: Преди края на годината може да влезем в чакалнята на Еврозонатата

Бесни жени пращат на съд двойника на Меси

Хорът на варненските момчета и младежи ще изнесе юбилеен концерт

БАБХ изтегли от пазара „салатени миксове“ с неразрешени съставки

Премиерът Борисов: Само на КПП-то между САЩ и Мексико има повече трафик, отколкото между България и Турция Зоран Заев не успя да дойде на Икономическия форум в Пловдив

Арестували Майкъл Рапапорт за преследване на колежка

Новакът „Арда“ (Кърджали) с три трансфера

Мнозинството от магистратите искат да гласуват по електронен път за нови членове на ВСС 70% от съдиите, 80% от следователите и 90% от прокурорите са подали такива заявления

Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанционно гласуване. Това става ясно от подадените заявления на съдии, прокурори и следователи, публикувани на сайта на ВСС.

За първи път магистратите избират пряко своите представители във ВСС на принципа един магистрат – един глас. Всеки от имащите право на глас може да избират и метода на гласуване – с хартиена бюлетина в урна, за което ще трябва да дойдат до София през един от уикендите, в които следователите, прокурорите и съдиите ще гласуват или да го направи дистанционно по електронен път.

Над 70% от съдиите, които ще избират между 27 кандидати за членове на ВСС, вече са заявили желание да гласуват електронно. Вотът на съдиите ще е в средата на юни. От общо 2237 съдии, 1593 са избрали електронното гласуване.

От 444 следователи, които ще гласуват този уикенд, 365 са избрали да го направят по електронен път. Следователите имат един кандидат – настоящият директор на Националната следствена служба Евгени Диков.

Над 90% от прокурорите също ще гласуват по електронен път – от 1505 обвинители, 1379 са избрали да гласуват дистанционно. Кандидатите за прокурорската колегия са 12.

“Системата притежава достатъчна устойчивост, защита и стабилност за извършване на процесите по гласуването, верификацията и публикуването на крайните резултати от избора”, пише в становище доц. Радослав Йошинов, директор на Лабораторията по телематика към БАН, който е извършил експертиза на системата. Независимият експерт е категоричен, че електронното гласуване в конкретния случай е по-сигурен и защитен от евентуално хартиено гласуване.

“Системата отговаря на изискването на тайна на вота, като след успешен вход в системата, подадените данни не се свързват с тези от талона, т.е. те стават напълно анонимни”, пише в становище и доц. Росен Радонов, представител на Техническия университет в София, който също е извършил преглед на сигурността на системата за електронно гласуване. И Радонов смята, че електронното гласуване е по-сигурно от хартиения вот.

БГНЕС

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.