Активността в местния референдум за добива на газ в Генерал Тошево прехвърли необходимите 40%

Принц Хари е интервюирал Барак Обама

Намериха мъртва служителка на британското посолство в Ливан

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 декември 2017

7-годишно момиченце убито зверски в дома му (обзор) Разследват версиите за грабеж, престъпление на педофил, или отмъщение към семейството

Информация на ЦРУ е помогнала на руските служби за сигурност да предотвратят атентата в Санкт Петербург Владимир Путин благодари на Доналд Тръмп по телефона

Словак отмъсти с огън на бившата си изгора Жената искала издръжка за нея и детето им

92 спортни изненади в София през 2018 г. От скейтборд до планинарски песни включват разнообразните събития

БАН на протест след Нова година (обзор) Исканията са допълнително финансиране и по-високо заплащане за докторанти и млади учени

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за източен ДДС

Наемат ВИП самолет за европредседателството Обществената поръчка е за 100 000 лв. и е обявена от Авиоотряд 28

Стрелба с пистолет след спор в столицата, един мъж е пострадал

Полицаи тръгват по пенсионерските клубове

Две деца пострадаха в катастрофа при Северната тангента на Околовръстния път на София, движението е затруднено

Четирима полковници се борят за шеф на ВМА Един не е допуснат до конкурса

Мнозинството от магистратите искат да гласуват по електронен път за нови членове на ВСС 70% от съдиите, 80% от следователите и 90% от прокурорите са подали такива заявления

Представляващият ВСС Димитър Узунов ще настоява пред ЕК за отпадане на мониторинга.

Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанционно гласуване. Това става ясно от подадените заявления на съдии, прокурори и следователи, публикувани на сайта на ВСС.

За първи път магистратите избират пряко своите представители във ВСС на принципа един магистрат – един глас. Всеки от имащите право на глас може да избират и метода на гласуване – с хартиена бюлетина в урна, за което ще трябва да дойдат до София през един от уикендите, в които следователите, прокурорите и съдиите ще гласуват или да го направи дистанционно по електронен път.

Над 70% от съдиите, които ще избират между 27 кандидати за членове на ВСС, вече са заявили желание да гласуват електронно. Вотът на съдиите ще е в средата на юни. От общо 2237 съдии, 1593 са избрали електронното гласуване.

От 444 следователи, които ще гласуват този уикенд, 365 са избрали да го направят по електронен път. Следователите имат един кандидат – настоящият директор на Националната следствена служба Евгени Диков.

Над 90% от прокурорите също ще гласуват по електронен път – от 1505 обвинители, 1379 са избрали да гласуват дистанционно. Кандидатите за прокурорската колегия са 12.

“Системата притежава достатъчна устойчивост, защита и стабилност за извършване на процесите по гласуването, верификацията и публикуването на крайните резултати от избора”, пише в становище доц. Радослав Йошинов, директор на Лабораторията по телематика към БАН, който е извършил експертиза на системата. Независимият експерт е категоричен, че електронното гласуване в конкретния случай е по-сигурен и защитен от евентуално хартиено гласуване.

“Системата отговаря на изискването на тайна на вота, като след успешен вход в системата, подадените данни не се свързват с тези от талона, т.е. те стават напълно анонимни”, пише в становище и доц. Росен Радонов, представител на Техническия университет в София, който също е извършил преглед на сигурността на системата за електронно гласуване. И Радонов смята, че електронното гласуване е по-сигурно от хартиения вот.

БГНЕС

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.