Разследват смъртта на 32-годишен наркозависим, издъхнал в дома на приятел

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празничните дни през май

Посланикът на Египет и ректорът на ВТУ обсъдиха сътрудничество между университети в двете държави

Пиян блъсна полицейски патрул при опит да избяга от проверка Втори инцидент този месец със същата служебна кола, ударена от нарушители

Преди век са пили по-силна бира Пивоварните отварят врати за любопитните привърженици на пенливата течност

Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Мобилна експозиция показва историята на Вернер фон Сименс

12 табла с ретроснимки показват историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс в Националния политехнически музей, който се намира на столичната улица „Опълченска“ №65. Снимка: Пламен Стоименов
14580532_10202056076518709_1916387507_n
Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, откриха мобилната експозиция в София.

Отбелязват 200 години от рождението на предприемача
Предмети и ретро уреди от XIX век разкриват иновативните постижения на изобретателя

Мобилната експозиция “Завръщане в бъдещото”, организирана от Siemens България и Националния политехнически музей, показва историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на XIX век до днес. Едномесечната изложба, която стартира днес и продължава до 6 ноември 2016 г., е във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на изобретателя. 12 табла с ретро снимки разкриват историята на технологичната индустрия в света, като някои от тях са непоказани досега в България и са от архивите на германската компания Siemens. Оригинални черно-бели фотоси на първия електрически локомотив, първите медицински апарати, пуснати на пазара от компанията преди близо век, както и други важни изобретения на предприемача показват постиженията на Вернер фон Сименс и създадената от него компания.

“Изобретенията на Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения”, посочи д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, на официалното откриване на изложбата в Националния политехнически музей, който се намира на столичната улица “Опълченска” №66.

Историята на германската компания Siemens е тясно свързана с най-големите технически нововъведения в страната ни – от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати до днешните съвременни решения.
За изложбата музеят извади от архивите си предмети, уреди и материали, свързани със Siemens, които показват не само хода на техническия прогрес, но и бита и ежедневието на българина. Посетителите ще могат да видят както ретро предмети и първообразите на днешните домакински уреди, радиопарати и телефони, така и архивните снимки, представящи живота на Вернер фон Сименс.

След края на изложбата в София експозицията ще гостува и на други места в столицата и в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.