Мобилна експозиция показва историята на Вернер фон Сименс

Отбелязват 200 години от рождението на предприемача

Предмети и ретро уреди от XIX век разкриват иновативните постижения на изобретателя

Мобилната експозиция “Завръщане в бъдещото”, организирана от Siemens България и Националния политехнически музей, показва историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на XIX век до днес. Едномесечната изложба, която стартира днес и продължава до 6 ноември 2016 г., е във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на изобретателя. 12 табла с ретро снимки разкриват историята на технологичната индустрия в света, като някои от тях са непоказани досега в България и са от архивите на германската компания Siemens. Оригинални черно-бели фотоси на първия електрически локомотив, първите медицински апарати, пуснати на пазара от компанията преди близо век, както и други важни изобретения на предприемача показват постиженията на Вернер фон Сименс и създадената от него компания.

“Изобретенията на Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения”, посочи д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, на официалното откриване на изложбата в Националния политехнически музей, който се намира на столичната улица “Опълченска” №66.

Историята на германската компания Siemens е тясно свързана с най-големите технически нововъведения в страната ни - от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати до днешните съвременни решения.

За изложбата музеят извади от архивите си предмети, уреди и материали, свързани със Siemens, които показват не само хода на техническия прогрес, но и бита и ежедневието на българина. Посетителите ще могат да видят както ретро предмети и първообразите на днешните домакински уреди, радиопарати и телефони, така и архивните снимки, представящи живота на Вернер фон Сименс.

След края на изложбата в София експозицията ще гостува и на други места в столицата и в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии