Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Мобилна експозиция показва историята на Вернер фон Сименс

12 табла с ретроснимки показват историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс в Националния политехнически музей, който се намира на столичната улица „Опълченска“ №65. Снимка: Пламен Стоименов
14580532_10202056076518709_1916387507_n
Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, откриха мобилната експозиция в София.

Отбелязват 200 години от рождението на предприемача
Предмети и ретро уреди от XIX век разкриват иновативните постижения на изобретателя

Мобилната експозиция “Завръщане в бъдещото”, организирана от Siemens България и Националния политехнически музей, показва историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на XIX век до днес. Едномесечната изложба, която стартира днес и продължава до 6 ноември 2016 г., е във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на изобретателя. 12 табла с ретро снимки разкриват историята на технологичната индустрия в света, като някои от тях са непоказани досега в България и са от архивите на германската компания Siemens. Оригинални черно-бели фотоси на първия електрически локомотив, първите медицински апарати, пуснати на пазара от компанията преди близо век, както и други важни изобретения на предприемача показват постиженията на Вернер фон Сименс и създадената от него компания.

“Изобретенията на Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения”, посочи д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, на официалното откриване на изложбата в Националния политехнически музей, който се намира на столичната улица “Опълченска” №66.

Историята на германската компания Siemens е тясно свързана с най-големите технически нововъведения в страната ни – от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати до днешните съвременни решения.
За изложбата музеят извади от архивите си предмети, уреди и материали, свързани със Siemens, които показват не само хода на техническия прогрес, но и бита и ежедневието на българина. Посетителите ще могат да видят както ретро предмети и първообразите на днешните домакински уреди, радиопарати и телефони, така и архивните снимки, представящи живота на Вернер фон Сименс.

След края на изложбата в София експозицията ще гостува и на други места в столицата и в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.