Мобилна машина спасява стотици хиляди автомобили от спиране

Над 40 световни, европейски и български новости в битка за златните медали на „Есен 2017”

Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за бита и индустрията, ще бъдат показани на 73-ия Международен технически панаир в Пловдив, който официално се открива този понеделник в 11.30 часа и ще продължи до 30 септември (събота).

Над 600 изложители от 34 държави демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия.

Повече от 40 новости, сред които и 5 световни, ще се състезават в конкурса за златните медали на „Пловдив – Есен 2017”. Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси стотици хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. Това е мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват авторите на изобретението от фирма „Експертите“.

„От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, включително такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия ЕС, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда.  Вече има изобретение, решаващо проблема и то ще направи дебют на Есенния панаир”, съобщи неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена от „Елпром ЕМЗ“.

Оригинален подход е използван и при машините, които могат да изкачат стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк“, които са компактни, но работната им височина достига 31 метра. Те са експонати на „Стротех инженеринг“.

Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видяттурнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone,  Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V,  Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия. За първи път в България ще бъде показана уникалната машина  Tower 900 на Thermaltake и с нея всеки желаещ може да стриймва на живо  любимата си игра за 30 минути, обещават организаторите от  GplayTV.  TP-Link презентира първия в света 1.8GHz 64-битов четириядрен рутер, а Steelseries -  продукти, проектирани специално за електронни спортове. Това са само част от иновациите в над 100 бранша, които ще бъдат демонстрирани от  участниците в „Есен 2017”. Организаторите му от „Международен панаир Пловдив” АД очакват 45 000 посетители да разгледат изложението от 25 до 30 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика