Мобилно приложение за Варна ще дава отстъпки за младежи

Мобилно приложение с актуална информация за Варна – за културно-исторически обекти, търговски центрове, развлечения, транспорт, със специални отстъпки за студенти и ученици ще бъде разработено. Т. нар. CityCard се вписва  в идеята, че сме Европейска младежка столица и е инструмент, който ще даде възможност на младите хора активно да ползват различни видове бонуси, защо не и преференции за пътуване с градския транспорт. Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща със студенти и академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър“.

„Нашият информационен ден е посветен на титлата Европейска младежка столица, а ние имаме амбицията образованието да стане приоритет номер 1 за интелигентни специализации във Варна. Защото всеки интелигентен студент носи много повече добавена стойност за нашия град от един турист“, каза проф. Ана Недялкова, президент на ВСУ.

Кметът Иван Портних приветства позицията на ръководството на ВСУ за превръщане на морската столица в привлекателен образователен център. „Това напълно се вписва в концепцията ни - Варна – град на знанието, по която активно работим", посочи той.

Ще има ли повече спортни площадки и скейтпарк, както и има ли възможност за преференциално пътуване на студенти с градския транспорт, бяха част от въпросите, които младите хора зададоха на Иван Портних. „Предвидили сме между 5 и 7 млн. лв. за изграждане на около 80 комбинирани спортни площадки на територията на целия град, както и за 4 спортни комплекса. През март започва работата и по изграждане на баскетболни, футболни игрища и фитнес центрове в дворовете на 10 училища“, каза кметът. Той допълни, че очаква младежките организации да постигнат единодушие за локацията на скейтпарка, след което изпълнението ще започне.

Кметът пое ангажимент да проведе разговор с управата на общинската фирма „Градски транспорт“ за осигуряване на безплатни карти за пътуване за студентите от варненските университети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони