Григор Димитров загуби доиграването на мача от трети кръг срещу Новак Джокович в Синсинати

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при тежкото наводнение в Южна Индия

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Мога ли да назнача себе си на трудов договор, ако притежавам ЕООД?

Снимка: Архив

Г-н Капитанов, имам следните въпроси към Вас:

Собственик съм на ЕООД. Имам ли право на командировъчни? Аз карам камиона в рамките на Европейския съюз и се прибирам за един месец през годината във България. Също така мога ли да назнача себе си на трудов договор на длъжност „шофьор“. Благодаря предварително!

Трудовият договор е двустранен договор. Той се сключва между страни, от които едната има качеството работодател, а другата – работник или служител. В § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда (КТ) е установено кой е работодател. За всяка от страните по трудовото правоотношение възникват насрещни права и задължения.

Трудовият договор поражда специфично правоотношение, регулирано от специален нормативен акт – Кодекса на труда. Трудовото правоотношение е двустранно правоотношение, по което едно лице предоставя работната си сила на друго лице срещу възнаграждение по нормативно определени правила.

По своята същност то дефинитивно изключва възможността работодател и работник да бъде едно и също лице. В случай, че от двете страни на трудовия договор стои едно и също лице, няма възможност за обективен контрол по изпълнение на трудовите задължения и осъществяване на трудовите функции. Освен това липсва правен интерес едно и също лице да следи себе си за спазване на трудовата дисциплина по КТ, тъй като, в случай че установи нарушение, то следва да наложи само на себе си дисциплинарно наказание, след което да има правната възможност да оспорва собствената си заповед по съдебен ред.

По принцип работникът или служителят по трудов договор работи под контрола и указанията на работодателя. Следователно, предвид спецификата на правоотношението по предоставянето на работна сила срещу заплащане на определено възнаграждение, не може да сключите трудов договор сам със себе си.

Командироването в чужбина става с издаване на заповед на основание чл. 5, ал. 1 от Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина (НСКСЧ). Заповедите за командировки или специализации в чужбина на ръководителите на предприятия се издават от ръководителя на колективния или контролния орган на управление или от собственика, или от упълномощено от тях лице (чл. 6, ал. 1, т. 3 от НСКСЧ). В случай, че има издадена заповед за командироване в чужбина, размерът на командировъчните пари се определя съгласно приложение 2 или 3 от НСКСЧ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.