Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Мога ли да назнача себе си на трудов договор, ако притежавам ЕООД?

Снимка: Архив

Г-н Капитанов, имам следните въпроси към Вас:

Собственик съм на ЕООД. Имам ли право на командировъчни? Аз карам камиона в рамките на Европейския съюз и се прибирам за един месец през годината във България. Също така мога ли да назнача себе си на трудов договор на длъжност „шофьор“. Благодаря предварително!

Трудовият договор е двустранен договор. Той се сключва между страни, от които едната има качеството работодател, а другата – работник или служител. В § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда (КТ) е установено кой е работодател. За всяка от страните по трудовото правоотношение възникват насрещни права и задължения.

Трудовият договор поражда специфично правоотношение, регулирано от специален нормативен акт – Кодекса на труда. Трудовото правоотношение е двустранно правоотношение, по което едно лице предоставя работната си сила на друго лице срещу възнаграждение по нормативно определени правила.

По своята същност то дефинитивно изключва възможността работодател и работник да бъде едно и също лице. В случай, че от двете страни на трудовия договор стои едно и също лице, няма възможност за обективен контрол по изпълнение на трудовите задължения и осъществяване на трудовите функции. Освен това липсва правен интерес едно и също лице да следи себе си за спазване на трудовата дисциплина по КТ, тъй като, в случай че установи нарушение, то следва да наложи само на себе си дисциплинарно наказание, след което да има правната възможност да оспорва собствената си заповед по съдебен ред.

По принцип работникът или служителят по трудов договор работи под контрола и указанията на работодателя. Следователно, предвид спецификата на правоотношението по предоставянето на работна сила срещу заплащане на определено възнаграждение, не може да сключите трудов договор сам със себе си.

Командироването в чужбина става с издаване на заповед на основание чл. 5, ал. 1 от Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина (НСКСЧ). Заповедите за командировки или специализации в чужбина на ръководителите на предприятия се издават от ръководителя на колективния или контролния орган на управление или от собственика, или от упълномощено от тях лице (чл. 6, ал. 1, т. 3 от НСКСЧ). В случай, че има издадена заповед за командироване в чужбина, размерът на командировъчните пари се определя съгласно приложение 2 или 3 от НСКСЧ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.