Могерини: Ще спазваме споразумението с Иран докато и иранците го спазват

Европейският съюз е изцяло ангажиран с поддържането на сделката за иранската ядрена програма, заяви шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, пристигайки на неформална среща на върха на ЕС в Сибиу.

„Надявам се на нашият пълен ангажимент да запазим този важен документ“, каза тя.

Могерини още веднъж подчерта, че сделката - Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) - играе ключова роля за сигурността на ЕС и на целия свят. "Ще я спазваме, докато Иран я спазва и докато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърждава това в своите доклади", добави тя.

На 8 май иранският президент Хасан Роухани обяви спирането на изпълнението на част от задълженията по СВПД. Според него, Техеран ще възобнови работата си по обогатяване на уран и ще спре модернизирането на реактора с тежка вода в Арак, ако страните по сделката не изпълнят изискванията на споразумението, включително тези, свързани с банковата дейност и търговията с петрол, в рамките на 60 дни.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще постави въпроса за СВПД по иранската ядрена програма на неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз. Той направи съответното изявление при пристигането си на върха.

"Без съмнение ще обсъдим този въпрос", отбеляза той.

Според Макрон ЕС трябва да направи всичко, за да може Иран да остане в сделката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа