Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Модерен кухненски блок работи в педиатрията на горнооряховската болница

Снимка: МБАЛ - Горна Оряховица

Модерен кухненски бокс вече е факт в Отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Ремонтираното и оборудвано с нови шкафове и бяла техника отделение е благодарение на немски дарители, информира д-р Елена Ангелова, завеждащ детското отделение в болницата.

Средствата в размер на 5070 лева са осигурени от благотворителната организация „Булгариан Хилфе“, с чиито ръководител Юрген Мюлер управителят на горнооряховската лечебница д-р Иван Иванов има дългогодишни контакти.

Немските благотворители от повече от 10 години развиват дарителска дейност в България, най-вече в различни социални и здравни заведения във великотърновска област. През миналата година те осигуриха около 10 000 лева, с които беше основно ремонтиран санитарния възел в детското отделение в болницата, който бе в окаяно състояние.

Кухненският бокс е особено важен за млечната кухня, която се приготвя за малките пациенти от кърмаческото отделение. С останалите средства, дарени от немските приятели на болницата, в момента се освежават четири помещения за бебета /боксове/ в отделението.

Близо 900 малки пациенти са преминали през Отделението по педиатрия през м.г., съобщи още д-р Ангелова. От 1 януари досега броят им е 354, като през есенно-зимния сезон те нарастват заради инфекциите на дихателната система. Отделението работи по девет клинични пътеки. На 15 май горнооряховската болница сключи нов рамков договор с РЗОК.

Лечебницата ще работи тази година общо по 119 клинични пътеки, като има добавени още 14 нови в областта на анестезиологията и реанимацията, на кардиологията, на УНГ-заболявания, на гастроентереологията и на физиотерапията, информира управителят д-р Иванов. Основно в две отделения има допълнително нови клинични пътеки.

В Отделението по анестезиология и интензивно лечение тази година касата ще покрива разходи по шест клинични пътеки, тъй като през м.г. то получи второ ниво на компетентност. Отделението бе окомплектовано с четирима анестезиолози и още двама лекари и е подсигурено със съответната материална база за спешни случаи, така че покрива критериите за повишаване нивото на компетентност, коментира д-р Иванов. Докато през 2016 г. то не е работило по клинични пътеки със здравната каса и всички дейности са били за сметка на болницата, от тази година вече ще има постъпления от извършените медицински услуги в него.

„Никъде по света реанимацията не е печеливша дейност, така, че финансирането от РЗОК ще ни е само в плюс“, коментира д-р Иванов.

Второ ниво на компетентност получи и Трето вътрешно отделение, заради което се увеличават и пътеките в областта на кардиологията. Това ще доведе до по-широк кръг от пациенти с повече и по-разнообразна патология, споделя д-р Иванов. Отделно по 14 амбулаторни процедури касата ще плаща разходите, тъй като са регламентирани в договора с болницата.

През миналата година има нови назначени специалисти в болницата – хирург, двама гинеколози, анестезиолог, ортопед, ендокринолог. Годишно през стационара преминават над 10 000 пациенти, но това създава и ситуация, при която се надхвърлят лимитите, въведени за стационара от здравната каса.

Заради увеличения брой пациенти, тези лимити се надхвърлят средно с около 17 000 лева месечно или общо за периода те възлизат на 153 000 лева, които отново остават за сметка на болницата, коментира д-р Иванов.

По думите му, от здравната каса ще бъде поискано повишаване на лимитите на лечебното заведение, тъй като обслужените пациенти, за които не се покрива от РЗОК дейността, отново остават като разход за болницата. Д-р Иванов подчерта, че както и за останалите болници в страната, така и за горнооряховската, най-голям си остава проблемът с липсата на кадри. Според него, трябва да се търсят решения на национално ниво за българското здравеопазване.

Ръководството на болницата се опитва поетапно да увеличава заплатите на медицинския персонал, за да задържи своите кадри. За първото тримесечие на м.г. средната брутна заплата на лекарите е била в размер на 1187 лева, а за същия период на 2017 г. тя е нараснала до 1408 лева. За същия период медицинските сестри, лаборанти и др. са вземали средно по 710 лева на месец, а от тази година вземат вече по 777 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.