„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Мълнията, убила мъж в „Люлин“, паднала на метри от играещи деца

Дават на съд управител на фирма за укрити данъци за над 1.5 млн. лева

Модерен кухненски блок работи в педиатрията на горнооряховската болница

Модерен кухненски бокс вече е факт в Отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Ремонтираното и оборудвано с нови шкафове и бяла техника отделение е благодарение на немски дарители, информира д-р Елена Ангелова, завеждащ детското отделение в болницата.

Средствата в размер на 5070 лева са осигурени от благотворителната организация „Булгариан Хилфе“, с чиито ръководител Юрген Мюлер управителят на горнооряховската лечебница д-р Иван Иванов има дългогодишни контакти.

Немските благотворители от повече от 10 години развиват дарителска дейност в България, най-вече в различни социални и здравни заведения във великотърновска област. През миналата година те осигуриха около 10 000 лева, с които беше основно ремонтиран санитарния възел в детското отделение в болницата, който бе в окаяно състояние.

Кухненският бокс е особено важен за млечната кухня, която се приготвя за малките пациенти от кърмаческото отделение. С останалите средства, дарени от немските приятели на болницата, в момента се освежават четири помещения за бебета /боксове/ в отделението.

Близо 900 малки пациенти са преминали през Отделението по педиатрия през м.г., съобщи още д-р Ангелова. От 1 януари досега броят им е 354, като през есенно-зимния сезон те нарастват заради инфекциите на дихателната система. Отделението работи по девет клинични пътеки. На 15 май горнооряховската болница сключи нов рамков договор с РЗОК.

Лечебницата ще работи тази година общо по 119 клинични пътеки, като има добавени още 14 нови в областта на анестезиологията и реанимацията, на кардиологията, на УНГ-заболявания, на гастроентереологията и на физиотерапията, информира управителят д-р Иванов. Основно в две отделения има допълнително нови клинични пътеки.

В Отделението по анестезиология и интензивно лечение тази година касата ще покрива разходи по шест клинични пътеки, тъй като през м.г. то получи второ ниво на компетентност. Отделението бе окомплектовано с четирима анестезиолози и още двама лекари и е подсигурено със съответната материална база за спешни случаи, така че покрива критериите за повишаване нивото на компетентност, коментира д-р Иванов. Докато през 2016 г. то не е работило по клинични пътеки със здравната каса и всички дейности са били за сметка на болницата, от тази година вече ще има постъпления от извършените медицински услуги в него.

„Никъде по света реанимацията не е печеливша дейност, така, че финансирането от РЗОК ще ни е само в плюс“, коментира д-р Иванов.

Второ ниво на компетентност получи и Трето вътрешно отделение, заради което се увеличават и пътеките в областта на кардиологията. Това ще доведе до по-широк кръг от пациенти с повече и по-разнообразна патология, споделя д-р Иванов. Отделно по 14 амбулаторни процедури касата ще плаща разходите, тъй като са регламентирани в договора с болницата.

През миналата година има нови назначени специалисти в болницата – хирург, двама гинеколози, анестезиолог, ортопед, ендокринолог. Годишно през стационара преминават над 10 000 пациенти, но това създава и ситуация, при която се надхвърлят лимитите, въведени за стационара от здравната каса.

Заради увеличения брой пациенти, тези лимити се надхвърлят средно с около 17 000 лева месечно или общо за периода те възлизат на 153 000 лева, които отново остават за сметка на болницата, коментира д-р Иванов.

По думите му, от здравната каса ще бъде поискано повишаване на лимитите на лечебното заведение, тъй като обслужените пациенти, за които не се покрива от РЗОК дейността, отново остават като разход за болницата. Д-р Иванов подчерта, че както и за останалите болници в страната, така и за горнооряховската, най-голям си остава проблемът с липсата на кадри. Според него, трябва да се търсят решения на национално ниво за българското здравеопазване.

Ръководството на болницата се опитва поетапно да увеличава заплатите на медицинския персонал, за да задържи своите кадри. За първото тримесечие на м.г. средната брутна заплата на лекарите е била в размер на 1187 лева, а за същия период на 2017 г. тя е нараснала до 1408 лева. За същия период медицинските сестри, лаборанти и др. са вземали средно по 710 лева на месец, а от тази година вземат вече по 777 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.