Модерна терапия спасява болни с остър исхемичен инсулт

Невролози от Пловдив спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи - тромболиза. Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност сред населението.

Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна. Поради тази причина се въвежда изразът “времето е мозък” (time is brain), обяснява неврологът д-р Зенко Асенов. В световен мащаб едно от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта. Лечението се започва максимално бързо до 4.5 часа от началото на инсулта /оптимално време-до час от приемане в болница/, след изключване на вътречерепен кръвоизлив с подходящи изследвания.

Ключов елемент в установяването на мозъчния инсулт е компютърната томография - диагностичен метод, който е златен стандарт и много бързо прави разлика между мозъчен инфаркт и кръвоизлив, тъй като в първите часове се налага различно лечение. В това отношение пациентите в Пловдив и региона са облагодетелствани, защото в една от местните болници разполагат с последно поколение апаратура за образна диагностика. Тежестта на инсулта се оценя клинично по валидизирани скали - големината на инсулта да не e повече от 1/3 от мозъчната хемисфера. Вземат се предвид съпътстващи състояния и заболявания, минали заболявания. Ограничение в горната граница за възрастта няма.

Лечението е противопоказано при хора под 18 години. Необходима е много добра оценка между очаквана полза и последващ риск-например при възрастни пациенти, или при болни с дългогодишна неконтролирана артериална хипертония и предсърдно мъждене, при които вероятността от поява на кървене е по-висока. Пациентът и близките му трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове и ползи от лечението. Целта е липса или намаляване на инвалидизацията и предотвратяване на смъртен изход при пациенти с остър мозъчен инсулт. Спестяват се милиони за рехабилитация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве