Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Пускат държавен дълг с рекорден срок от 25 г. На инвеститорите ще бъдат предложени книжа за 100 млн. лв.

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Здравната каса: Решението на ВАС няма правни последици за НЗОК

Модерна терапия спасява болни с остър исхемичен инсулт

Невролози от Пловдив спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи – тромболиза. Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност сред населението.

Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна. Поради тази причина се въвежда изразът “времето е мозък” (time is brain), обяснява неврологът д-р Зенко Асенов. В световен мащаб едно от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта. Лечението се започва максимално бързо до 4.5 часа от началото на инсулта /оптимално време-до час от приемане в болница/, след изключване на вътречерепен кръвоизлив с подходящи изследвания.

Ключов елемент в установяването на мозъчния инсулт е компютърната томография – диагностичен метод, който е златен стандарт и много бързо прави разлика между мозъчен инфаркт и кръвоизлив, тъй като в първите часове се налага различно лечение. В това отношение пациентите в Пловдив и региона са облагодетелствани, защото в една от местните болници разполагат с последно поколение апаратура за образна диагностика. Тежестта на инсулта се оценя клинично по валидизирани скали – големината на инсулта да не e повече от 1/3 от мозъчната хемисфера. Вземат се предвид съпътстващи състояния и заболявания, минали заболявания. Ограничение в горната граница за възрастта няма.

Лечението е противопоказано при хора под 18 години. Необходима е много добра оценка между очаквана полза и последващ риск-например при възрастни пациенти, или при болни с дългогодишна неконтролирана артериална хипертония и предсърдно мъждене, при които вероятността от поява на кървене е по-висока. Пациентът и близките му трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове и ползи от лечението. Целта е липса или намаляване на инвалидизацията и предотвратяване на смъртен изход при пациенти с остър мозъчен инсулт. Спестяват се милиони за рехабилитация.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.