Модернизират осветлението в 14 столични района

В 14 района на столицата ще бъде модернизирано осветлението, съобщиха от общината.  Предложението е на заместник-кметовете Илиян Павлов и Никола Барбутов и предстои да бъде одобрено на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Столичната управа ще кандидатства по проект за модернизация на системата, като представи проектно предложение за финансиране по програма на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

В районите „Изгрев“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Средец“, „Триадица“, „Връбница“, „Надежда“, „Слатина“ и „Подуяне“ установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.

По време на извънредното заседание на СОС по сигурността кметът Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – „Южен парк“ и „Западен парк“, а в момента се работи активно да се реализира и в парковете „Заимов“ и „Хиподрума“. 

В сайта на общината могат да се видят всички улици и булеварди, където осветлението ще бъде изцяло подменено. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лв., от които близо 2 млн. лв. ще бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лв. – от бюджета на Столичната община за 2025-а година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони