Модернизират "Топлофикация София" по американски проект за 800 млн. евро

Нови високоефективни ко-генерации с мощност 240 MW ще има в ТЕЦ „София-Изток“ и ТЕЦ „Люлин“, нови котли - в шест локални централи

Завършен е Проектът за модернизация на „Топлофикация-София“, изработен по споразумение между Агенцията за търговия и развитие на САЩ и Столична община.

Споразумението за безвъзмездна финансова помощ на Столична община от 921 554 долара беше подписано, благодарение на усилията на кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, съобщиха от общината.

Планът за модернизация е изготвен от инженери, финансови и правни експерти от САЩ под ръководството на водещата инженерна компания „Black&Veatch“ и включва одит на техническото и финансово състояние на дружеството.

Планът предлага цялостно решение с изграждане на нови когенерационни мощности, с които „Топлофикация София“ ще покрива европейските екологични стандарти минимум 30 години напред. Комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия ще осигури възможност за финансова стабилизация на дружеството, връщане на натрупаните задължения и минимализиране на цената на топлинната енергия за клиентите.

За модернизацията на „Топлофикация София“ се предвижда изграждането на две нови високоефективни ко-генерации в ТЕЦ „София-Изток“ и ТЕЦ „Люлин“, всяка от тях с мощност 240 MW, инсталацията за производство на енергия от РДФ в ТЕЦ „София“, както и нови котли в „Земляне“ и „Овча купел“, „Младост“, „Малинова долина“, „Слатина“ и „Орландовци“.

Предложеното оборудване ще направи възможно бъдещото преминаването от природен газ на зелен  водород като гориво.

Планът предвижда разширяване на топлопреносната мрежа към нови квартали и изграждане на свързаност между ТЕЦ-овете, което при аварии и спирания, ще дава възможност за непрекъснатост на топлоснабдяването.

Предварителната оценка на бюджета за строителството на новите когенерационни мощности и изграждането на нова топлопреносната мрежа е 800 млн. евро, като дейностите могат да изпълняват едновременно или на етапи. Възможностите за осигуряване на средствата са чрез грантово финансиране, водещи международни финансови институции и собствени средства на общината. Планът не предвижда нуждата от държавна финансова гаранция, като в същото време ще е най-мащабния енергиен проект, изпълняван в страната ни в последните години. Предварителния график за изпълнение е 48 месеца след приемането му от Столичен общински съвет.

Докладът и презентацията на инженерната компания „Black&Veatch“ са публично достъпни на страницата на Столична община. https://www.sofia.bg/en/web/guest/-/doklad-za-s-stoanieto-na-toplofikacia-sofia-ead

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции