Модернизират фрегатите на ВМС с 90 млн. лв.

МО търси резерви и печеливши дейности, за да защити по-високи заплати за армията

Фрегатите на ВМС ще бъдат модернизирани с 90 млн. лв. Сумата е била одобрена преди дни от Съвета по отбрана и предстои да бъде гласувана от Министерския съвет, за да влезе в бюджета за 2018 г. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе гост на финалния ден от честванията на 138-годишнината от създаването на военния ни флот.

МО ще настоява и за увеличение на средствата за заплати в армията, но преди това ще прегледа резервите си и ще оптимизира работата на своите структури, стана ясно от думите на Каракачанов. "В Министерството на отбраната абсолютно ненужно изтичат пари и в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да вкарат реални средства в бюджета. Когато покажем, че и ние можем да реализираме печалби, ще искаме увеличение на заплатите и няма кой да ни откаже", заяви министърът и подчерта, че разчита на подкрепа от Комисията по отбрана.

Каракачанов не се ангажира с конкретен процент, за който ще лобира. "Ако питате мен, заплатите трябва да се увеличат 100%, но нека бъдем честни - това не може да се случи", уточни той. И подчерта, че серията от одобрени проекти за модернизация на армията ще доведе до значително увеличаване на бюджета за отбрана през следващите години. "За авиацията са 1,5 млрд. лв., за бронираната машина - 1,2 млрд. лв., за нови фрегати - 820 млн. лв.", изреди Каракачанов. Той не скри, че предпочита новите бойни кораби да бъдат построени от български държавни или частни фирми. "Те ще откриват работни места и ще плащат данъци тук. Така разбирам икономическия патриотизъм. Но конкурсът ще бъде равнопоставен за всички", уточни министърът.

На Морска гара той връчи лейтенантски пагони на първенеца на "Випуск 2017" курсанти на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" Виктор Атанасов. Още 12 момчета и 4 момичета получиха първи офицерски звания след успешно дипломиране. "Влизате в редовете на една велика армия, която никога не е губила сражение. Носете службата с гордост! И помнете - правителствата идват и си отиват, но България е вечна!", поздрави Каракачанов новопроизведените лейтенанти. Заедно с началника на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев министърът разгледа строените на Морска гара кораби на ВМС. В чест на празника те бяха отворени за посетители, а на сушата бе подредена любопитна изложба от водолазни костюми и оборудване на военния флот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България