Моди отива в Киев при Зеленски

Индийският премиер Нарендра Моди ще пристигне на официално посещение в Киев за първи път от началото на руската инвазия в Украйна, съобщава Wionews, позовавайки се на източници в индийските дипломатически кръгове. Очаква се посещението да се състои през третата седмица на август. Най-вероятно на 23-ти.

По-рано Моди разговаря по телефона с украинския президент Владимир Зеленски, по време на разговора Зеленски покани индийския премиер да посети Киев. През юли се осъществиха и телефонни контакти между ръководителите на външните министерства на двете държави - Дмитрий Кулеба и Субраманям Джайшанкар, и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак и министъра на националната сигурност на Индия Аджит Довал.

След разговорите Джайшанкар каза в социалните медии X, че разговорът е бил посветен на „по-нататъшното развитие на двустранните отношения“ между Индия и Украйна.

През юни Моди се срещна със Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия. След това страните обсъдиха актуалната ситуация в Украйна. Премиерът каза по време на разговора, че Индия ще продължи да прави всичко възможно „да подкрепи мирното разрешаване“ на украинския конфликт. Преди това лидерите на двете страни се срещнаха миналата година в кулоарите на срещата на Г-7 в Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа