Можем да гласуваме мажоритарно още напролет

Още на предсрочните парламентарни избори през март или април можем да гласуваме мажоритарно. Условието е само едно - депутатите да гласуват внесените в НС промени в Изборния кодекс. Те предвиждат мажоритарен избор на всички 240 народни представители в два тура. “Депутатите могат да намерят време за приемането на решенията от референдума. След ваканцията са на работа. Има достатъчно време, за да го направят. Те промениха Изборния кодекс два дни преди президентските избори, ако искат, нека работят денонощно“, призова вчера сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов при внасянето на новите избирателни райони в НС. Йорданов подчерта, че би следвало депутатите да поработят заради 3,5 млн. български граждани, които гласуваха на референдума. „Президентът може да не разпуска НС на 22 януари, не е длъжен. Могат да поработят, да приемат промените и да отидат на избори по новите правила, които пожела българският народ“, обяви сценаристът на Слави.

Йорданов показа карта, на която България е разделена на 231 едномандатни района. Предвижда се останалите девет да са в чужбина. „В един район има около 30 000 избиратели. В документацията е разписано и кои улици и общини влизат“, обясни Йорданов. Той поясни, че столицата и София-област ще излъчат общо 49 депутати.

Районирането е направено от екип от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" начело с доц. Йордан Митев и проф. Николай Янев, както и от учени, които живеят в чужбина. То е направено по данните от последното преброяване и е съобразено с избирателната активност от последните два национални избора.

В Турция се предвиждат 3 избирателни района. Останалите райони в чужбина са 232-ри район - Франция, Италия, Малта, Белгия, Швейцария, Нидерландия и Люксембург, 233-ти е Германия, Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, и Финландия, 234-ти е Испания, Португалия и Северна Африка, 235-и Централна, Източна и Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, 236 са Великобритания и Ирландия, 237 включва Тихоокеанския регион - Северна и Централна Южна Америка, Австралия, Източна, Югоизточна Азия и Централна и Южна Африка, 238, 239 и 240 са трите района в Турция.

Коментари

Задължително поле