Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Може ли да не ми плащат, ако не изпълнявам възложената ми работа?

Въпрос: Може ли на служител, който нарочно не изпълнява служебните си задължения, а само присъства на работа, да не му бъде платено възнаграждение за този период?
В. Стоянова, гр. Пловдив

Отговор: Уважаеми читатели, преди да отговоря на запитването, позволете ми да ви попитам следното: Какво се случва, ако например в един магазин за определено време от деня няма клиенти? Продавачът в това време работи ли, или не работи? Трябва ли да му се заплати за времето, в което не е обслужвал клиенти?
Трудово правоотношение е налице, когато предметът на договора е постигане не на определен резултат (ушиване на дреха, поставяне на плочки и др.), а предоставяне на работна сила, т.е. самото полагане на труд.

При трудовото правоотношение работникът или служителят има фиксирано работно време, определено работно място, ползва помещенията и инструментите на работодателя си и е задължен да се подчинява на неговите законни разпореждания, т.е. труд по трудово правоотношение полага един работник в цех, служител в офис, келнер или продавач, който трябва да бъде на работното си място по 8 часа на ден.

Задълженията на работника или служителя при изпълнение на възложената работа са описани в чл. 126 от Кодекса на труда (КТ). Едни от тези задължения са свързани с използването на цялото работно време за изпълнение на възложената работа и спазването на вътрешните правила, приети в предприятието.
Виновното неизпълнение на трудовите задължения е нарушение на трудовата дисциплина (чл. 186 от КТ). В тези случаи работодателят има възможност да наложи едно от дисциплинарните наказания, които са предвидени в Кодекса на труда – забележка, предупреждение за уволнение или уволнение. Възможните за налагане наказания са изчерпателно посочени и не е предвидено, че в случай, че лицето не изпълнява възложената му работа, да не се заплаща трудово възнаграждение.

Не са рядкост случаите, в които служители изпитват на гърба си своеволия на своя работодател, включително във връзка с удръжки от трудовото възнаграждение, като например удръжки за закъснение за работа/среща, за говорене по телефона и др. Също така някои работодатели налагат своеобразни “глоби”, които законодателят не е предвидил като вид финансова санкция спрямо служителя/работника.

В чл. 272, ал.1 от Кодекса на труда е предвидено, че без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен в посочените в тази разпоредба случаи (получени аванси; надвзети суми вследствие на технически грешки; данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение; осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя; запори, наложени по съответния ред; удръжки в случая по чл. 210, ал. 4 КТ).

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Очакваме въпросите ви на адрес:
1797 София, ул. „Лъчезар Станчев” 7,
Email: trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Разбира се, че може уважаема госпожице Стоянова от гр. Пловдив. Толкова хора работят НИЩО и получават такива щедри заплатки та вашия въпрос ни изглежда даже, извинете хммм смешен:))) Колко повече не работиш толкова повече получаваш..примери много:) Специалистите по трудови дейности ще ви ги посочат:) те ги знаят много добре:) Не че и ние останалите неспециалисти не ги знаем, но друго си е ученото да ти ги каже..Благодарим оредварително за инфото. То и нас ни интересува..Стига сме работили:) Вече е време за по спокоен и богат живот..по възможност без работа:)) Поздрави от правителството, банкери, мафии, монополисти, депутатите и други подобни:)!!!

  2. Ама защо работят аз недоумявам. От 18 до 26 не само че нямаше работа ами взимах и 200-300 лв. Живеех в някаква комедия. Комедията свърши след три години и съм си много добре. Работя само там където ми плащат, а колкото повече плащат нямам идея зама толкова по малко работя.

  3. Може ли да не ми плащат,ако не работя? Госпожице Стоянова,не може. Пробвахме,ама не става. Питахме хора дето само се водят на работа,такива търсещи нещо из кафенето на завода, някои чешещи си оная работа,откровени мързеливци даващи само съвети,всякакви гледахме с моя колежка,проучвахме ги,но…….отговорът на вашия въпрос си остава отрицателен.Това е. На всичкото отгоре ще получите коледен бонус.На ръчичка в плик.

  4. колко години може да се водиш на работа и да получаваш заплата и нищо да не вършиш за един приятел питам

  5. Чл.267 т.2
    При престой по вина на работника или служителя,той няма правото на възнаграждение по времето на престоя.

  6. Във вътрешното, да не говорим за външното, най добре знаят отговора.

Отговорете