Серия земетресения са регистрирани край остров Закинтос

Зов за помощ! Нека помогнем на 28-годишния Владислав Кипров от Благоевград

Задържаха 27-годишен българин с Европейска заповед за арест в Италия

Илюзията „Титаник” никога не потъва

Пострадала пешеходка осъди застраховател да й плати 15 000 лева обезщетение Заради продължително лечение на фрактура, жената останала с атрофирали мускули на едната ръка

Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата, заяви министър Вълчев

465 училища и детски градини са в грипна ваканция

Дебатът за цената на водата в Шумен се върти в омагьосан кръг, заяви министър Аврамова

Въпросите, от които Гебрев бяга като дявол от тамян Три опита да превземе "Дунарит", точи го в полза на Цветан Василев и Малофеев

Заловиха четирима крадци на ток в Берковско

78-годишен мъж е починал при пожар в центъра на Русе

Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

Грипната ваканция в Бургас се удължава

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

Два изтребителя-бомбардировача Су-34 са се ударили над Татарския пролив

Мойсей: Законът Божий е начертан на челото ти и ръцете ти

Адолф Дебарол
Адолф Дебарол

Издателска компания „Маркетпул” е подготвила за печат произведението „Тайната на ръцете” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1860 година и се смята за класически труд по хиромантия.

Дебарол е определян като основател на научния и аналитичен подход към хиромантията, а „Тайната на ръцете” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички световни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е не само в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на световни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, но и за това, че за първи път е приложил към своите практически изчисления солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно свързана с древни херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а чрез тях и с френология и физиогномика.

По този начин „Тайната на ръцете” не само тълкува рисунките от линиите на ръката на човек, но и открехват вратата към невидим астрален свят, който не само се допира до реалния свят, но буквално го пронизва.

2223_2_201502Книгата на Дебарол е оказала влияние върху цялата теория и практика на световния окултизъм, водейки към синтез на древни и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е известен и като художник. Той сам илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо познание на своето време.

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 г. в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „Скоропечатницата на Петър А. Славков”.

Подготвеното за печат издание от „Маркетпул” е точно копие на изданието на братя Славкови, като единствено е осъвременен правописът.

От днес „Труд” ще публикува в няколко поредни съботни броя откъси от книгата „Тайната на ръцете – За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, наклонностите и бъдещето на человека.”

Tази книга не е нищо друго освен азбука на хиромантията – т.е. наука за бъдещето. В нея всичко е точно и основано на многократни и еднородни опити. След като изучава внимателно тайнствените науки на древните народи, авторът се опитва да ги постави на равна почва с електричеството и магнетизма. Според него електричеството е „душата на Вселената” и на тази теза той основава цялата си система. Използва и учения от древната кабалистическа наука, която посочва влиянието на планетите като причина за човешката индивидуалност и рождените особености.

Въведение от автора

Физиолозите са признали нервния ток като реактор на външните дразнения, който заставя мозъка да се отзовава и трепти. Те отдавна са единодушни с кабалистите, че всяко живо същество има външност, която отразява неговите вътрешна същност и инстинкти.

Знаците създават пълна и хармонична индивидуалност на отделния човек. Има се предвид: чертите на лицето, изпъкнатината на черепа, големината и дължината на крайниците, поведението, походката, почеркът, а също и: осанката, гласът, движението, жестовете и т.н. Но нека отбележим и това, че движението и почеркът напълно зависят от ръката, която според Аристотел е „член над членовете”.

Ние лесно можем да допуснем, че такъв подчинен на нашия разсъдък и воля орган като ръката може да бъде вярно огледало на вътрешния ни мир. По този начин можем да се убедим, че миналото на човека остава следа върху ръката, и то следа неизбежна и незаличима. След като е така, защо се удивляваме, ако някой ни предскаже, макар и само по-дланите, всички подробности от нашето минало, а след това се доверяваме и за предсказване на бъдещето ни?!

Четирите главни органа на душата, както наричат усещанията за зрение, слух, обоняние и вкус, се намират в главата, а петият орган – чувството на осезание, се намира малко по-далече, върху ръцете. Четирите органа на чувствата предават на мозъка само приетите впечатления. Те не рефлектират и след като си свършат работата, си почиват. Наистина, очите отговарят на полученото впечатление, но този отговор е пасивен, те като че ли потвърждават само с „да”! Ръката пък, напротив, не само че приема чрез усещанията си впечатленията, но и отговаря на тях – тя е изразител на човешката воля. Без нея останалите четири чувства биха били безсилни.

Ръката спомага речта на глухонемия, нощем замества зрението, а в много случаи тя дори ръководи мисълта. Сега, ако на камъните, на гранитите и на металите остават следи от минувачите; ако в Рим, в черквата „Арра-Сели”, стъпалата на каменната стълба са протрити от коленете на богомолците; ако пилигримите, като правели поклоните си върху пиринчените крака на статуята на Апостол Петър, оставяли следи от целувките си, си задаваме въпроса защо най-чувствителната част на нашето тяло, ръката, която служи за непрестанен проводник на голямата земна сила – електричеството, трябва да остане несъкрушена и неотстъпчива пред мрамора и пиринча?

Ако ръката не се изхабява и изтрива, тогава на какво могат да се отдадат набраздените линии на дланта? Да се отдават на случайност- не може, защото се знае, че нито в природата, нито във Вселената има капризи. Може би трябва да се вслушаме в Аристотел, който е казал: „Не без причина са начертани линиите на човешката ръка: те произлизат от небесното влияние и личните човешки особености”.

Много от физиолозите ще кажат, че линиите на дланта се образуват от работата и движението на ръцете. Но като вземем предвид, че работниците и хората на ръчния труд, дори и след тежки болести, когато всичките им мазоли се сменят кожата от ръцете им, не са с изтрити линии на дланите; а светските или салонните жени, които прекарват повече от времето си ленно, имат на дланите си особено силни и ясно изразени линии, как да обясним, че новородените, които още никога и нищо не са вземали в ръцете си, имат вече линии със съвършени разклонения и направления…

Излиза, че хиромантията (гадаенето по линиите на дланта, която е нашарена с 250–300 линии) е много надеждна наука. Правим разлика и с хирогномията (гадаенето по пръстите), изучаваща само външната част на ръката, по която няма нито една линия. Но във всеки случай в тази книга ще се занимаем отчасти и с гадаенето по пръстите, макар главната ни задача да бъде гадаенето по дланта, като гадаене, което обещава нещо повече.

Нека споменем още и това, че предсказанието на бъдещето не трябва да служи нито за присмех, нито за забавление. Трябва да се приема сериозно и да се предвиди връзката между планетите, знаците върху човешкото тяло и последиците от това. Аристотел е казал: „Nomo sapiens dominabitur astris”, обяснявайки, че астрологията, основана на физиология и изчисления, може да даде бляскави резултати относно предсказване на бъдещето.

Материалистите се възмущават от използването на планетите при гадаенето на ръка. Те не допускат, че небесните тела могат да действат на човека и по-скоро ще повярват на нещо свръхестествено, отколкото на влиянието на планетите и звездите върху Земята.

Но никой не може да отрече, че Слънцето въздейства на Земята, а и не е само това: то носи живота на Земята. Луната също дава една част от топлината, освен това всеки знае, че Луната дава и светлина. Най-сетне науката е била принудена да признае, че светлината съдържа в себе си електричество и магнетизъм. Следователно, ако ние получаваме от планетите светлина, значи получаваме от тях електричество и магнетизъм.

Земното кълбо не е нищо друго освен една нищожна точка между безчислените небесни светила. Ако равновесието не беше строго и разумно поставено, тези светила, които са безконечно по-големи от Земята, отдавна биха я смазали. Законите, устроили равновесието и последователността, са създали в същото време и цел, чрез която въздействат помежду си всичките небесни светила. Към нея се присъединяват и хората, които зависят от целта. И затова не можем да отречем, че и най-малките изменения във Вселената, оказват въздействие на новороденото дете. Планетите пък като добри феи награждават детето с едни или други свойства и обратно – те заедно с вродените качества и обстановката, която заобикаля детето, слагат печат на челото му, ръцете му, лицето му и го сформират.

Ето какво казва Библията в книгата на Йов, гл.37, стих.7:

„Бог е наложил знаковете на човешките ръце, за да могат хората да постигнат създаденото от него”.
Мойсей е казал:
„Закона Божий е начертан на челото ти и ръцете ти”.

Тъй като имаме намерение да се позанимаваме също и с онова, което древните хора са наричали Кабала, то още сега ще кажем, че Кабала няма нищо общо с черната магия. Тази традиционна наука за тайната на Вселената, преминавайки от век във век, е дошла и до нас в първобитния си вид, защото заплашвали със смъртно наказание онези, които се занимавали с нея. Тя се криела от очите на хората и затова малцина са били посветени в нея.

Ето какво обяснява символическото изображение на индийската Адда-Нури за причината на това криене.

Адда-Нури – това е изображение на Индийската Изида или Природа. На челото є е знакът Лингвама, или всемирното размножение. Надясно от нея в краката є лежи тигър, символ на зъл и невеж човек. Наляво – агне с юзда, символ на добър човек, който се стреми към знание. Изида стои между доброто и злото, между възмущението и покорността.

Тя е изобразена с четири ръце, които означават четири стихии и във всяка ръка държи символа на съответстващата стихия. Мечът изобразява огъня, халката или огърлицата – въздуха, цъфналото клонче – земята, съдът – водата. Общото значение на това изображение е обяснено само с единия от знаците в ръката на Изида – цъфналото клонче. То е знак на езотеризма, който налага мълчание. Езотеризъм значи, че сме длъжни да скриваме, а екзотиризъм значи, че е позволено да говорим.

Първите три пръста на Изида, които според хиромантията значат сила, могъщество и фатализъм (предопределение) са обтегнати, а четвъртият пръст и кутрето, които означават науката и светлината, са скрити. Това значи, че природата казва: „Съединете се и всичко ще бъде силно и могъщо. Предопределението ще бъде във вашите ръце, но скривайте от лошите и глупавите хора науката и светлината”.

Ние ще намерим подобни показания и в други древни паметници, като например показанието в седмата карта на Тара, от първата є книга, която е достигнала до нас.

Следва

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Разбира се, нито Мойсей, нито Йов влагат в думите си този смисъл, който авторът тук иска да извлече за да е убедителен. Днес се възхвалява хиромантията, утре ще издирят книги за френологията, вдругиден… Истината, не, абсолютната истина е, че когато властта, ръководството, държавата потъва, винаги се прибягва до лъжите на врачки, жреци, гадатели, оракули и предсказатели… Така се отклонява вниманието на по-простичката част от народа, внушава му се че нищо не зависи от некадърните му ръководители, всичко е предсказано в живота на държавата и отделния индивид.

    1. Въпросат е , как са намерили тези „велика“ книга след като са имали само СТОТИЦИ издания за последните 150 години /разбираи по 5 копия в година/.Тоест някой си издал книга и цялата махала си купила по една а сега се анализира и предлага като като велико откритие тук.

  2. Не пише такова нещо там. Написано е така:“ Запечатва ръката на всеки човек,Така щото всичките човеци,които е направил да разбират силата Му.“ Кн. Йов,гл.37,стих 7.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.