МОК прекрати финансирането на бокса

Международният олимпийски комитет (МОК) прекрати финансирането на Международната федерация по бокс (АИБА), като на организацията е забранено и използването на различни олимпийски символики. От МОК „замразиха“ решението си дали боксът ще присъства в програмата на игрите Токио 2020 и обявиха, че не са доволни от доглада на АИБА относно финансирането, прозрачността на управлението и борбата с допинга. Олимпийците не са доволни и от избора на Гафур Рахимов за президент, който е разследван за пране на пари.

„Рано е да говорим кой спорт ще замени бокса в Токио 2020 – каза Марк Адамс, директор по комуникациите в МОК. - Ние искаме да запазим един от традиционните спортове, какъвто е боксът, в нашето семейство. Въпросът не е единствено дали Рахимов ще остане. Става дума за пълното изчистване на организацията.“

Самбото с олимпийско признание

Самбото получи временно признание от Международния олимпийски комитет (МОК) и ще получава финансиране. А в следващите 3 г. спортът ще трябва да работи върху придобиването на постоянен статут в олимпийското семейство. Решението бе взето от Изпълкома в Токио.

„Днес се сбъдна мечтата на всички самбисти в света“, обяви руснакът Василий Шестаков, президент на Международната федерация.

Още през 2009-а спортът започва битка за придобиване на олимпийски статут. Но трудностите започнаха през 2013-а, когато Международната федерация по джудо забрани на всички свои спортисти да участват в други видове единоборства. А от самбото очакват сега ситуацията да се промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт