Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Полицаи задържаха въоръжен помориец след тричасови преговори Мъжът извадил пистолет при семеен скандал

Съд в САЩ издаде заповед за изземването на иранския танкер в Гибралтар

Клиент застреля келнер в парижки ресторант заради забавена поръчка

„Златният Орфей” тръгва догодина Община Несебър възражда традиционния фестивал на Слънчев бряг

Хутите атакуваха газово находище в Саудитска Арабия

Молебен за чадородие ще се отслужи тази неделя в Асеновград

Молебен за чадородие ще бъде отслужен тази неделя в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в квартал „Горни Воден“ на Асеновград пред чудотворната икона на Света Богородица. Молебенът за чадородие, който се отслужва от 2015 г., е в чест на Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и с благословията на пловдивския митрополит Николай. Събитието се осъществява с подкрепата на деятели и доброволци на фондация „Искам бебе“, а храмът очаква с радост всички, желаещи да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба.

църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка

Храмът „Света Богородица Успение“ в Горни Воден датира от началото на 17-и век, като е претърпял 2 обновления през 1833 и 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна  Ябълка“, датира от 1620 г., като според експертите изкуствоведи се предполага, че произходът й е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от 1834 г. и от надписа върху нея – „Анна ке Георгиус“ става ясно, че това са благодарни дарители. Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. Оттогава чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки от първия петъчен акатист на поста и на петата седмица се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата, извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез чудотворната й икона. Едно от тези събития е свързано с малкия княз Борис (впоследствие цар Борис Трети), който преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин за състоянието на царското семейство, публикуван през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода, и едно златно енголпие на чудотворната икона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.