Молебен за чадородие ще се отслужи тази неделя в Асеновград

Молебен за чадородие ще бъде отслужен тази неделя в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в квартал "Горни Воден" на Асеновград пред чудотворната икона на Света Богородица. Молебенът за чадородие, който се отслужва от 2015 г., е в чест на Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и с благословията на пловдивския митрополит Николай. Събитието се осъществява с подкрепата на деятели и доброволци на фондация "Искам бебе", а храмът очаква с радост всички, желаещи да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба.

църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка

Храмът "Света Богородица Успение" в Горни Воден датира от началото на 17-и век, като е претърпял 2 обновления през 1833 и 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. Чудотворната икона на Майката Божия, наречена "Златна  Ябълка", датира от 1620 г., като според експертите изкуствоведи се предполага, че произходът й е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от 1834 г. и от надписа върху нея - "Анна ке Георгиус" става ясно, че това са благодарни дарители. Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. Оттогава чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки от първия петъчен акатист на поста и на петата седмица се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата, извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез чудотворната й икона. Едно от тези събития е свързано с малкия княз Борис (впоследствие цар Борис Трети), който преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин за състоянието на царското семейство, публикуван през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода, и едно златно енголпие на чудотворната икона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони